News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Vakantiedagen: Nederland vs. Europa

Vrije dagen: we zijn er dol op. In het eerste halfjaar van 2024 hebben we er al lekker veel vrije dagen op zitten. Die “gratis” vrije dagen zijn natuurlijk mooi meegenomen. Maar hoe zit dat met de overige vakantiedagen? Hoeveel vakantiedagen hebben wij in Nederland gemiddeld, en hoe verhoudt zich dat tot andere landen in Europa? We nemen een kijkje.

 

Vakantiedagen in Nederland

In Nederland is het gemiddeld aantal vakantiedagen (wettelijk en bovenwettelijk) 25,6 dagen per jaar. Je hebt recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Werk je 40 uur? Dan heb je recht op 160 vakantie uren, oftewel 20 verlofdagen.

 

Vakantiedagen in Europa

Nederland heeft dus 20 wettelijk bepaalde vakantiedagen. Maar hoe zit dat bij onze buurlanden? Dat antwoord is simpel. België en Duitsland hebben ook 20 wettelijk bepaalde vakantiedagen. In andere delen van Europa ligt dat wat anders. Dit zijn de 3 landen in West-Europa met de meeste vakantiedagen die in de wet zijn vastgelegd:

 

  1. Frankrijk: 30
  2. Griekenland: 26
  3. Luxemburg: 26

 

Een behoorlijk verschil dus, maar gelukkig hebben we in Nederland nog meer mogelijkheden. Zo kun je vaak vakantiedagen bijkopen, krijg je extra vakantiedagen als je ouder bent en in sommige gevallen geven werkgevers meer vakantiedagen dan het wettelijke minimum. Wil je weten hoe het precies zit met verlof- en vakantiedagen? Bekijk dan de cao eens.

 

Wist je dat je de cao altijd en overal kunt raadplegen in de “SAJT in je broekzak” webapp? Zelfs offline! Download de webapp in een paar simpele stappen via deze link.