"Prettig om een dag minder te werken"

Beppie de Man (61) werkt bij Label VandenBerg en maakt gebruik van 80-90-100-regeling. Ze werkt 80%, krijgt ongeveer 90% salaris en heeft straks 100% pensioen. Samen met leidinggevende Carola legt ze uit wat deze regeling te bieden heeft.

Beppie, waarom maak jij gebruik van deze regeling? 

“Eigenlijk was ik een beetje overdonderd. Ik wist helemaal niet dat dit kon. Ik wilde wel graag weten wat het in de praktijk betekent. Hoeveel houd ik netto over en hoeveel vakantiedagen lever ik in? Dat het geen gevolgen heeft voor mijn pensioen is natuurlijk ook belangrijk. Maar om eerlijk te zijn was ik daar nog niet zoveel mee bezig. Jonge mensen vinden mij waarschijnlijk oud, maar pensioen was ook voor mij nog steeds ver weg. Sinds ik gebruik maak van de regeling, denk ik er wel vaker over na. Misschien stop ik op mijn 65e wel met werken. Ik werk sinds mijn 16e en doe dat nog steeds met plezier. Tijdens de kredietcrisis heb ik een tijdje zonder werk gezeten. Dat vond ik vreselijk. Ik was veel te jong om thuis te zitten en ik wilde me nuttig voelen. Nu vind ik het wel prettig om een dag minder te werken.”

Carola, waarom biedt Label Vandenberg deze regeling aan aan de medewerkers? Voor de werkgever brengt dat toch extra kosten met zich mee? 

“Onze mensen hebben een zware baan. Veel repeterende bewegingen, het stikken, naaien en snijden van het leer is gewoon zwaar. Maar deze mensen zijn ook de drijvende kracht achter het bedrijf. Simpel gezegd: we zijn verder van huis als ze langdurig ziek worden of zelfs arbeidsongeschikt raken. Lang en gezond werken is dus ook in het belang van de werkgever. Daarom bieden we de 58+ regeling proactief aan. We gaan met alle medewerkers het gesprek aan. Een ander voordeel van de 58+ regeling is dat er meer ruimte ontstaat om nieuwe medewerkers op te leiden, terwijl de kennis nog in huis is. Heel belangrijk bij een vak als dat van ons. En daarbij, het is toch ook best wel gek dat je van de een op de andere dag niet meer werkt als je met pensioen gaat. Door langzaam af te bouwen, wen je ook aan je nieuwe dagbesteding.”

Beppie, heb jij tips voor je collega’s? 

“Ik zou anderen zeker aanraden om te kijken of deze regeling ook iets voor hen is. Voor mij was het belangrijkste of ik wel rond kon komen met het lagere salaris. Ik heb er geen spijt van dat ik hiervoor heb gekozen. Ik doe administratief werk, dus mijn werk is fysiek niet zo zwaar als dat van mijn collega’s in de fabriek. Toch is het fijn een dag minder te werken. Ik heb een chalet in België waar ik elk weekend een vakantiegevoel heb. Puzzelen, buiten zijn. Zo kan ik alvast een beetje wennen aan meer vrije tijd.”

Is de 58+ regeling iets voor jou? Je werkgever moet hier wel mee instemmen. Bespreek met je werkgever de mogelijkheden. Op de site van CBM kun je berekenen wat de regeling voor jou betekent. Heb je nog vragen, neem dan contact op met een van de Jouw Toekomst Adviseurs. Of bel of mail voor meer informatie: 023-515 88 00 of info@schavenaanjouwtoekomst.nl.