“Ik blijf mezelf uitdagen”

Marco de Ridder is 34 jaar oud en werkt ruim 7 jaar met veel plezier als allround meubelmaker. Hij is binnen het bedrijf waar hij werkt dé specialist in de bijzondere opdrachten zoals het maken van ronde vormen. Ook maakt hij maatwerk balies en aparte vormen in interieurs. Zij produceren in opdracht van architecten ook creatieve en innovatieve maatwerk interieurs, vooral voor de zakelijke markt. Denk bijvoorbeeld aan interieurs van bijzondere kantoorpanden of het interieur van ontvangstruimten, dakterrassen of kantines.

Marco, wat is jouw achtergrond?

“Ik heb niet altijd in de meubel- en interieurbranche gewerkt. Ik haalde eerst mijn VMBO-diploma Land- en Tuinbouw. Daarna volgde ik een hoveniersopleiding en ben ik als hovenier aan de slag gegaan. Na 2 jaar besloot ik dat mijn toekomst niet in het hovenierswerk lag omdat ik het werk niet echt leuk vond. Mijn vader was interieurbouwer en met hem ging ik al op jonge leeftijd mee op klus. Helpen bij het plaatsen van keukens is mij met de paplepel ingegoten. Ik hielp bij kasten monteren en kastdeurtjes afhangen. Omdat ik hier zulke goede herinneringen aan had, besloot ik me aan te melden bij het Hout- en Meubileringscollege voor de opleiding tot meubelmaker. Ik rondde zowel niveau 2 als niveau 3 van het HMC keurig af. Ondanks dat ik wat ouder was dan mijn medestudenten, vond ik wel dat ik de volledige opleiding moest afronden.”

Heb je daarna nog meer diploma’s behaald?

“Wat mij opvalt is dat werkgevers veel waarde hechten aan diploma’s. Als je het mij vraagt dan worden diploma’s overgewaardeerd. In mijn optiek is daadwerkelijk goede werkervaring veel meer waard. Inzicht hebben is in dit vak zo belangrijk. Dat verwerf je naar mijn idee alleen door veel verschillende dingen te doen. Je hebt niet alleen ervaring nodig in hoe het wel moet, maar vooral ook in hoe het niet moet. Van je fouten leer je het meest. Al deze ervaringen helpen je verder te groeien in het vak van meubelmaker. Als je weinig werkervaring hebt, dan ben je niet ineens een goede werkvoorbereider als je een diploma hebt behaald”.

Zijn er zaken op werkgebied waar jij je zorgen om maakt?

“De werkdruk. Deze wordt langzaam steeds hoger. Dit komt mede doordat steeds meer bedrijven machinaal en sneller produceren. Hierdoor leveren we niet alleen meer volume uit in korte tijd, ook de levertijden van de opdrachten komen steeds meer onder druk te staan.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?

“Wat je het beste kunt doen, is jezelf blijven ontwikkelen en vooral blijven doen wat je leuk vindt. Geld verdienen is niet het belangrijkste. Mijn motto is: Er is er maar 1 die jezelf gelukkig kan maken en dat ben jij. Daarom blijf ik mezelf uitdagen en stel ik doelen die ik in de toekomst wil behalen. Voor mezelf heb ik dat al redelijk helder. Ik zie uitdaging in het coachen of begeleiden van mensen. Ik ben nu aan het onderzoeken hoe ik me hierin kan ontwikkelen. Misschien kan ik jongeren of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiden. Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Mogelijk is de opleiding tot Praktijkopleider via ECM een mooie eerste uitdaging. Dan kan ik in de toekomst bij mijn huidige werkgever instromende stagiairs en BBL’ers professioneel begeleiden.”

In de catalogus van Schaven aan Jouw Toekomst vind je ook veel opleidingen. Zit daar iets tussen?

“Er zijn verschillende interessante online trainingen op het gebied van coaching en leidinggeven. Dat spreekt mij ook wel aan. Dan kan ik thuis, naast mijn werk online de nodige kennis opdoen en mij rustig oriënteren op de volgende stap in mijn loopbaan.”

Via een gesprek met een Jouw Toekomst Adviseur kan Marco verder met het realiseren van zijn persoonlijke ontwikkelingsdoelstelling. Wil jij je ook verder ontwikkelen op je werk? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.