"Mooi als leerlingen profiel afstemmen op werk in de regio"

Jurgen van Ast is directeur en eigenaar van Settle BV in Winterswijk, een bedrijf dat stoffering verzorgt voor diverse merken en interieurbouwers. Op verzoek van docent Dick Hobé draagt hij bij aan het keuzevak Meubelstofferen op het Schaersvoorde College in Aalten.

Waarom vind je deze samenwerking belangrijk?

“Ik zie dit als een mooie kans om het vak van meubelstofferen bekender te maken.
Leerlingen komen niet spontaan op het idee om meubelstoffeerder te worden, ook omdat
ze het geen bedrijven in de directe omgeving hebben. Als ze er op het vmbo mee kennismaken en ook bij ons mogen rondkijken en een proef- stukje stofferen, denken ze over een paar jaar als ze een vacature zien misschien: ‘Dat bedrijf ken ik. Ik ga solliciteren!”

Wat gaan jullie precies doen?

“We geven al langer rondleidingen voor leerlingen en we nodigen ook docenten uit om te komen kijken. Voor stages moeten we nog even kijken hoe we dat gaan invullen. Echt meedraaien in de productie gaat niet, maar Jade gaat hier komend jaar haar eigen meubelstuk stofferen en kan dan onze machines gebruiken, zodat ze daarmee kan leren werken.”

Is het leuk, leerlingen over de vloer?

“Zeker. Het is leuk omdat we trots zijn op wat we maken en waar het naar toe gaat. We hebben een klant waar we stoelen voor maken die ze aan Starbucks verkoopt. Die stoel vind je in Starbucks-filialen door heel Europa, Afrika en in het Midden Oosten. Onze producten komen terecht op de hoofd- kantoren van Apple, Booking.com en Google. Daar zitten dus mensen op producten die wij maken, dat is natuurlijk leuk en je merkt dat het leerlingen ook aanspreekt.”

Wat wil je op leerlingen overbrengen?

“Ik wil graag overbrengen dat je met je handen iets moois kunt maken. Hoe je met een rol stof een meubel maakt dat er mooi uitziet, waarvan je ziet dat het goed gemaakt is. Het vakman- schap. Maar wat ik het belangrijkste vind is dat leerlingen kunnen zien wat er allemaal is, zodat ze een keuze maken voor een vervolgopleiding die bij ze past én waarin werk is in de regio. Want leerlingen van vmbo en mbo blijven na hun opleiding vaak in de regio wonen. Dan is het fijn als ze kiezen voor een profiel en een vak waarin ze straks ook echt werk kunnen vinden. Voor bedrijven is het ook belangrijk, die hebben immers goede medewerkers nodig.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.platformsvmbo.nl.