Creatief én commercieel

Youri van Lingen is creatief vakman en ‘technische spin in het nest’ bij Broeinest Utrecht. Met zijn 22 jaar brengt hij ontwerpers en makers dichter bij elkaar. Aan Schaven aan jouw Toekomst vertelt hij waar zijn passie voor meubels maken vandaan komt en wie Tante Lien is.

Je bent ‘technische spin in het nest’ bij Broeinest. Wat is Broeinest?
“Dat is een organisatie, mede opgericht door Baars & Bloemhoff, die leveranciers en producenten in de hele interieurbranche samenbrengt. Met onder meer de nieuwste tools, producten en materialen willen we ondernemers in de interieurbranche inspireren. Zo proberen we onze branche vooruit te helpen.”

Wat doe jij precies?
“Ik heb een achtergrond als meubelmaker. Ik geef technisch advies en ik bespreek de mogelijkheden op gebied van kleuren en materialisatie. De vragen lopen erg uiteen. De een wil meer weten over duurzaamheid, de ander over materialen. Sommigen hebben nauwelijks ervaring, anderen komen met een specifieke vraag. Naast advies, geven we ook workshops in onze mooie werkplaats. In Utrecht richten we ons vooral op de interieurbouwer. In Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zijn we meer gericht op architecten en kan je ook bouwmaterialen vinden zoals tegels, vloeren, akoestische panelen.”

Hoe kom jij in de meubelmakerij terecht?
“Ik vond het gigantisch lastig om na de middelbare school een keuze te maken voor een vervolgstudie. Bouwkunde bleek te theoretisch voor mij. Met de hulp van de mensen van het ROC ben ik uiteindelijk op het Hout- en Meubileringscollege (HMC) terechtgekomen, waar ik de opleiding tot creatief vakman heb gevolgd. Creatief vakman is vergelijkbaar met de opleiding tot meubelmaker, maar je krijgt meer vrijheid om te ontwerpen. De nadruk ligt op creativiteit, minder op de techniek. ’s Morgens waren we bezig met ontwerpen en ’s middags gingen we maken. Ik zeg eerlijk: ik ging ieder jaar met de hakken over de sloot over. In het laatste jaar ging de knop om.”

Waarom was dat?
“Door de druk van het examen, denk ik. Bovendien begreep ik toen pas dat je alles kunt ontwerpen als je het maar kunt onderbouwen. Ik ben afgestudeerd in 2020-2021, het coronajaar. Veel mensen klaagden dat ze niet thuis konden werken en dat ze aan de keukentafel moesten zitten. Ik heb dat uitvergroot. Ik heb marktonderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat mensen behoefte hadden aan een bureau dat je overal kunt neerzetten. Ik ben toen eerst gaan schetsen. Dat was niet mijn ding. De docenten hebben me toen naar de werkplaats gestuurd. Daar ben ik gaan experimenteren. Dat leverde een verbinding op die ik de ‘tandverbinding’ noem. Hierbij liggen de latjes een voor een op elkaar. In eerste instantie werd dat afgekeurd, omdat de verbinding niet ‘bewezen’ kon worden. Door verder te experimenteren is ‘Tante Lien’ geboren. Het uiteindelijke bureau wijkt behoorlijk af van mijn ontwerp, maar ik ben toch met een dikke voldoende geslaagd.”

Waar komt de naam vandaan?
“Als eindexamenkandidaat moet je je werk een naam geven. Ik dacht: laat ik gek doen. De Jeugd van Tegenwoordig zingt: ‘Gooi je handen in de lucht en doe de groeten aan je tante Lien. Lean back.’ Lean is Engels voor leunen. Mijn bureau leunt tegen de muur. Ik krijg er veel positieve reacties op.”

Hoe ging het daarna met jouw carrière?
‘Baars & Bloemhoff zag mijn werk op de HMC expo. Zij nomineren 5 tot 6 studenten voor young talent award. Ik won en als beloning kwam Tante Lien in alle Broeinesten te staan. Toen ik hier in Utrecht kwam, was ik meteen enthousiast. Na een kleine omzwerving ben ik hier gaan werken. Ik ben hier echt op mijn plek. Ik kan hier zowel creatief als commercieel aan de slag. Die combinatie schijnt niet vaak voor te komen, maar ik doe lekker mijn ding. Dat heeft me ondertussen veel opgeleverd. Ik heb een column geschreven voor vakblad Binnenwerk en ik word regelmatig gevraagd voor een lezing van het HMC. En ik heb op de beurs in Milaan gestaan. Dat was een heel toffe ervaring. Ik vond het leuk om met iedereen te praten dus ik heb veel andere designers leren kennen. Voor ik het wist stond ik op de verjaardag van de bekende ontwerpster Anne van der Zwaag.” 

Ben je nog aan het ontwerpen?
“Ik ben nu vooral bezig met Broeinest Utrecht tot een succes te maken. Het ontwerpen van meubels staat daarom even op een laag pitje, maar dat wil ik wel weer gaan doen. Evengoed kan ik mijn creativiteit hier goed kwijt. Het is leuk om de wereld van ontwerpers en die van de makers bij elkaar te brengen.”