“We hebben onderzocht welk bedrijf bij me past”

Ruud de Jong (28) werkte in verschillende functies voor verschillende bedrijven. Toen hij door de coronacrisis op straat kwam te staan, wist hij wel wat hij wilde, maar vond dat niet. Jouw Toekomst Adviseur Miranda Oosdijk hielp hem een eindje op weg.

Hoe ben jij in de interieurbouw terechtgekomen?

“Mijn vader bouwde thuis een kast als hobbyproject. Hij werkte in de metaal, maar kon ook goed timmeren. In die tijd moest ik zelf een keuze maken voor een beroep. Ik wilde iets technisch doen, maar vond de metaal te grof. Mensen die bij ons thuis kwamen, vroegen steeds wie die kast had gemaakt. Het sprak mij aan dat je met eenvoudige gereedschappen zoiets moois kunt maken.”

Hoe ziet jouw carrière er tot nu toe uit?

“Ik heb een opleiding als timmerman afgerond, interieurbouw bestond nog niet op mijn school. Via stages was ik erachter gekomen wat ik wel en niet wilde. Niet: in de scheepstimmerbouw en onregelmatig werk. Wel: in een kleiner bedrijf waar je veel kunt leren. Evengoed heb ik daarna nog bij grotere bedrijven gewerkt. Ik werkte ook nog een tijdje in het hogere segment, maar hier kreeg ik niet de waardering die ik verwachtte. Daarna ben ik bij een kleinere interieurbouwer aan de slag gegaan. Ik werd al snel werkvoorbereider, maar ik kreeg daarvoor niet de juiste begeleiding om deze functie eigen te maken. Bij de werkgever die daarop volgde was wel de juiste begeleiding.”

En toen kwam de coronacrisis.

“Precies. Omdat ik als laatste binnen was gekomen, moest ik er als eerste weer uit. Daarna heb ik me aangemeld voor een loopbaantraject van CBM.”

Hoe was dat?

“Ik ben het gesprek aangegaan met Jouw Toekomst Adviseur Miranda. Samen hebben we onderzocht welke baan en welk bedrijf bij mij past. Slotconclusie was dat ik een baan zoek als tekenaar in een middelgroot bedrijf. De sfeer is voor mij heel belangrijk. Dat maakt het voor mij makkelijker me te ontwikkelen. Verder vond ik het belangrijk dat de processen binnen het bedrijf duidelijk zijn. Miranda heeft bekeken welke CBM-bedrijven bij mij passen. Je kijkt dan niet meer alleen naar waar je je brood kunt verdienen, maar waar je dat kunt doen op een manier die bij je past. Toen ik dat helder had, ben ik ook zelf op zoek gegaan.”

En toen?

“Ik heb zelf een bedrijf gevonden waar ik heb gesolliciteerd. Ik wilde niet worden voorgesteld, omdat ik bang was dat ik dan meteen al op achterstand zou staan. Bij het solliciteren zelf had ik weinig hulp nodig. Ik heb zelf mijn brief geschreven en mijn gesprek voorbereid. Bij de sollicitatie hebben we de wederzijdse verwachtingen uitgesproken. Dat beviel aan beide kanten. In november ben ik begonnen.”

Zou je je collega’s dit traject aanraden?

“Zeker. Hierdoor heb ik meer inzicht gekregen in de arbeidsmarkt. Dat gaf me rust. Toen ik op straat kwam te staan, was ik bang dat ik geen baan zou vinden die bij me past. Dat is het mooie van dit traject; het zorgt ervoor dat vakmensen binnen de branche blijven werken. In mijn nieuwe baan heb ik het goede gevoel weer teruggevonden.”

Jouw Toekomst Adviseur Miranda Oosdijk over het Loopbaantraject: “Met Ruud heb ik besproken waar de sollicitatiegesprekken over zouden gaan. Niet alleen het eerste, maar ook een tweede of derde gesprek. Daarbij hebben we het er ook over gehad wat hij wilde weten. Hoe ziet je takenpakket of je werkplek eruit? Wat wil je weten om een goede keuze te kunnen maken? Door het belang te benoemen dat hij zich prettig voelt in z’n nieuwe baan en dat hij vooraf een goed beeld en goede verwachtingen heeft, durfde Ruud door te vragen. Werkzoekenden zijn vaak geneigd af te wachten en stellen onvoldoende vragen over de dingen die zij allemaal willen weten. En dat terwijl het belangrijk is om aan te geven wat jij graag wilt doen, bijvoorbeeld. Als jij met plezier werkt, dan ben je productiever, je bent een leuke collega en dan is je werkgever ook blij met jou. Dit is een belangrijk inzicht om een goede stap in je loopbaan te maken.”