Henk Jan over familiebedrijf Rijksen Speciaal Timmerwerk

Interieurs ontwerpen en maken die alle verwachtingen overtreffen – dát is waar het om draait bij Rijksen Speciaal Timmerwerk. Met een mooie club van 23 collega’s wordt er hard gewerkt aan de mooiste meesterwerken. Ze maken interieurs voor huizen, kantoren en winkels. Eigenaren Thomas en Henk Jan Rijksen, vader en zoon, werken daar “gewoon” aan mee. Dat is typerend voor het familiebedrijf. 

Hoe is het om aan het roer te staan van een familiebedrijf? We gaan in gesprek met Henk Jan Rijksen, één van de twee eigenaren.

 

De geschiedenis van Rijksen

Hoe is het bedrijf ontstaan? Henk Jan vertelt: “Mijn vader, Thomas Rijksen, richtte Rijksen Speciaal Timmerwerk op in 1997. Hij is begonnen in een schuurtje van 20 m2. Dat schuurtje werd al snel te klein. Een verhuizing naar een grotere locatie volgde. Vanuit hier is het bedrijf verder gegroeid.”

 

Spelenderwijs het vak leren kennen

Dankzij zijn vader kreeg Henk Jan als klein jochie veel van het vak mee. Al op jonge leeftijd hielp hij zijn vader mee op zaterdag. Spelenderwijs leerde hij het vak kennen. Op zijn 18e was het tijd voor een serieuzere baan in het bedrijf. 

 

Groeien en ontwikkelen

“Ik ben begonnen als monteur”, vertelt Henk Jan. “Nadat ik de nodige werkervaring had opgedaan, groeide ik door naar de werkplaats. Daar stopte mijn groei niet. Ik werd werkvoorbereider en planner en stuurde uiteindelijk het team aan.” De groei die Henk Jan doormaakte, is geen uitzondering in bedrijf. “Blijven leren en jezelf ontwikkelen is heel belangrijk bij Rijksen”, vertelt Henk Jan.

 

Hoge betrokkenheid

Voor Rijksen is het bedrijf meer dan alleen werk. Henk Jan: “We zijn één met het personeel. Ontwikkeling, groei en betrokkenheid staan bij ons hoog in het vaandel. We werken samen. Is het druk? Dan helpen mijn vader en ik mee in de werkplaats. We maken net zoveel uren als de rest. Dat is voor ons vanzelfsprekend. Het creëert ook nog eens een hoge betrokkenheid bij onze collega’s. Waar het bij anderen ophoudt, zetten ze bij ons een stapje extra. Dat is heel waardevol.”

 

Een sterke basis

Dat familiegevoel is niet het enige voordeel van een familiebedrijf. Rijksen biedt het team ook een solide basis. “Iedereen die hier werkt heeft een gezin,” zegt Henk Jan. “De gezinnen van onze collega’s mogen niet kwetsbaar zijn door onze bedrijfsvoering. Daarom gebruiken we ons ‘boerenverstand’ en maken we weloverwogen keuzes.”

 

De toekomst van Rijksen 

“Zijn mijn vader en ik het altijd met elkaar eens? Nee hoor! We werken al jaren samen en we hebben vaak dezelfde mening. Maar soms staan we ook wel eens recht tegenover elkaar. Die meningsverschillen vormen een bron van groei. Over de toekomst denken we dan ook allebei hetzelfde. We moeten met de tijd mee. Continu innoveren om efficiënter te werken. Toekomstbestendig zijn. Dat is goed voor het bedrijf én voor de medewerkers,” zegt Henk Jan afsluitend.