Studeren in een verloren uurtje

Leren in een digitale leeromgeving betekent dat je overal, op elk tijdstip en in jouw eigen tempo modules kunt volgen. Learnbeat wordt gebruikt op veel mbo-scholen. In deze leeromgeving vind je theorie, filmpjes, foto’s en opgaven. Via Schaven aan jouw Toekomst kun jij, als medewerker in meubel- en interieurbouw, ook aan de slag met een van de modules van Learnbeat. 

De opdrachten die je uitvoert, zijn praktisch van aard en sluiten aan bij de werkpraktijk. Bij Teamwork Interiors uit Terborg zijn ze er enthousiast over. “3 van onze mensen hebben meegedaan en dat is allemaal goed verlopen,” vertelt bedrijfsleider Henk van Bennekom.

De medewerkers volgden de modules MaterialenKeukens en het plaatsen ervan en Tekening lezen en uitslagen maken. Henk: “Het is lastig om ervaren werkvoorbereiders te vinden, daarom hebben we ervoor gekozen om onze eigen medewerkers op te leiden.”

Ellen Moorkamp is 1 van de 9 werkvoorbereiders bij Teamwork Interiors. “Ik kom van buiten de interieurbranche en heb veel bij moeten leren, bijvoorbeeld op het gebied van materiaalkennis. Daar heeft het leren via Learnbeat zeker aan bijgedragen.”

Eigen tijd

Zowel Henk als Ellen vinden het prettig dat de modules online worden aangeboden, zodat niemand naar een leslocatie hoeft af te reizen. De 3 medewerkers van Teamwork Interiors volgden lessen vanaf het werk en ook thuis, in hun eigen tijd. Ellen: “Je hebt allemaal wel eens een verloren uurtje en dan log je in en pak je weer eens een onderdeel beet. Op het werk konden we samen overleggen over de stof en dat vond ik een groot voordeel. Bovendien zijn er collega’s, zoals Henk, die veel ervaring hebben en ons konden helpen als we vragen hadden. De lesstof is een goede start en nodigt uit om zelf dieper op de materie in te gaan. Ik kan de lesmethode dan ook zeker aanbevelen aan collega’s in de branche.”

Henk vult aan: “Boeken waaruit je leert zijn ook goed, maar via de digitale weg kun je zaken als video’s en linkjes aan het materiaal toevoegen. Dat biedt zeker een meerwaarde, bijvoorbeeld als het om instructies gaat. Bovendien kun je de stof snel actualiseren als je die online aanbiedt.”

Laagdrempelig

Joost Verbeek, projectleider bij ECM : “Steeds meer mensen volgen onderwijs via Learnbeat. Werknemers die bepaalde kennis missen, kunnen bijleren op een laagdrempelige manier en tegen relatief lage kosten. Het is wel belangrijk dat er binnen het bedrijf aanspreekpunt is die kan helpen als er vragen zijn. Dat zou bijvoorbeeld een praktijkopleider kunnen zijn. De modules bevatten namelijk ook opdrachten en voor deelnemers is het goed dat ze bij de uitvoering daarvan enigszins begeleid worden. Overigens zijn de modules ook goed in te zetten als mensen van buiten de branche instromen en geen meubel- of interieurbouw gerelateerde mbo-opleiding hebben gevolgd. Via specifieke modules kunnen zij snel worden bijgespijkerd. Daarmee is overigens niet gezegd dat die modules een mbo-opleiding kunnen vervangen want dat is niet zo. Als je als bedrijf echter mensen op korte termijn inzetbaar wil maken, kan dit traject een goed hulpmiddel zijn.”

Meer informatie over de modules vind je op de site van ECM. Wil je gebruik maken van de modules of heb je nog vragen, neem dan contact op met Joost Verbeek via j.verbeek@ecmeubel.nl of 06 - 22 510 907.