"Als je blijft leren, kun je steeds een stapje omhoog"

Daniël Jansen (45) werkt al 22 jaar bij interieurbouwer Redie in Oirschot. Hij begon als meubelmaker en werkte zich op tot werk- en productievoorbereider. Daniël is vooral betrokken bij speciale, eenmalige projecten in de retail en gezondheidszorg. Onlangs rondde hij de online cursus Adviesvaardigheden succesvol af.

Hoe kwam jij erop om de cursus Adviesvaardigheden te volgen? 

“Ik ben iemand die altijd wil leren. Bij de presentatie van Schaven aan Jouw Toekomst werd ons verteld dat je verschillende cursussen kon volgen via het portaal. Ik heb me daar toen een middag in verdiept. Ik had nog geen specifieke cursus voor ogen. Adviesvaardigheden sprak me meteen aan. Die cursus gaat in op hoe je mensen aanstuurt. Ik werk veel met jonge jongens. Ik kan ze wel alles voorkauwen, maar het is beter dat ze ook zelf dingen uitzoeken. Zo leer je en krijg je ervaring. Uit de cursus bleek dat ik veel dingen al goed doe. Het was leuk om daarin bevestigd te worden.”

Kon je makkelijk je weg vinden in de catalogus? 

“Zeker. Het wijst zich vanzelf. Als ik vroeger een cursus of opleiding wilde volgen, speurde ik het hele internet af op zoek naar een locatie in de buurt. Nu staat alles bij elkaar. En er is veel keus. Je kunt cursussen volgen voor je werk, maar ook voor je hobby. Mijn cursus duurde anderhalf uur. Best fijn als je in dat tijdbestek online je kennis kunt opfrissen.”

Waarom vind jij het zo belangrijk om te blijven leren? 

“Had ik dat niet gedaan, dan was ik nu een interieurbouwer geweest die alleen maar simpele dingen kan maken. Ik houd van uitdagingen. Hoe moeilijker het is, hoe meer energie je krijgt als je het tot een goed einde brengt. Daarom heb ik onder meer mijn middenstandsdiploma gehaald en heb ik managementtrainingen gedaan in de avonduren. Als je blijft leren, kun je ook steeds een stapje omhoog. Het werk verandert constant, dus je moet je wel blijven ontwikkelen.”

Ga je nog meer cursussen volgen? 

“Ik heb gisteren een assessment gedaan, die staat ook in de catalogus. En ik denk dat ik nog meer cursussen ga volgen. Online leren bevalt me goed.” 

Heb je een tip voor je collega’s? 

“Je bent nooit te oud om te leren. Kijk ook eens op de site. Er is vast wel een cursus van een dag of een dagdeel die je wijzer kan maken in je beroep of je hobby.”