"De afwisseling vind ik leuk"

Barry Leenen (27) is meubelmaker/interieurbouwer. Van kinds af aan is hij al bezig met hout. Vroeger vond hij het al leuk zijn eigen knikkerbanen te maken. 

Barry, wat is jouw achtergrond? 

“Na de basisschool heb ik Mavo, tegenwoordig VMBO-TL, gedaan. Door deze theoretische opleiding zag ik in dat ik liever met mijn handen werk. Daarom heb ik voor de praktische opleiding Meubelmaker gekozen aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Ik heb eerst niveau 2 en daarna niveau 3 behaald.”

Wat vind je zo mooi aan het vak? 

“Het allermooiste is zelf een meubel tekenen en dan bouwen, zodat je van begin tot eind alles doet. In mijn huidige baan is dat niet helemaal haalbaar, mede door de grootte en de korte doorlooptijd van producties. Doordat er steeds groter en sneller wordt geproduceerd, wordt er veel machinaal gedaan. Het mooie is wel dat wat wij produceren allemaal maatwerk is. Andere collega’s doen met name de machinale houtverwerking. Ik sta veel aan de kantenlijmer, maar als er geen plakwerk meer is, ga ik meubels maken of naar de assemblage. Deze afwisseling en diversiteit in werkzaamheden vind ik juist erg leuk. Geen dag is hetzelfde. Als ik de foto’s zie van de opgeleverde projecten, voel ik me trots. Je ziet de dingen in de assemblage ontstaan, maar als alles bij elkaar komt en is geplaatst, dat is echt super gaaf. Dat is echt teamwerk. Dat hebben we maar mooi met z’n allen gemaakt. Ik zou graag wat vaker ‘live’ gaan kijken bij opgeleverde projecten. Dan krijg je echt voldoening van je werk.”

Zijn er voor wat betreft je werk zaken waar je je zorgen om maakt? 

“Mijn gezondheid. We moeten veel tillen en we hebben te maken met fijnstof. Uiteraard denk ik er over na hoe ik daar zo goed mogelijk mee om kan gaan. En mijn werkgever zorgt gelukkig ook voor goede arbeidsomstandigheden. Maar toch, als je met hout werkt, dan brengt dat bepaalde risico’s met zich mee. Door de toenemende digitalisering en robotisering zal daar wel verbetering in komen. Op termijn zullen we minder tillen en minder fijnstof produceren. Dat zijn interessante innovaties.”

Hoe zie jij je toekomst? 

“Ik heb het erg naar mijn zin op mijn werk. In de toekomst zie ik mezelf als vaste bouwer aan de slag gaan. Verder hoop ik nog veel te kunnen lachen op mijn werk. Ik ben soms ‘gekke Henkie’ want ik houd wel van een goede grap. Dat is super belangrijk voor mijn werkplezier.”