Machineveiligheid

Het werken met machines brengt risico’s met zich mee. Ook in de meubelindustrie gebeuren af en toe ongelukken. Wat kan je doen om de meest gevaarlijke situaties te voorkomen? Een top 5.

1.    Gebruik MEC-gereedschap alleen op machines met mechanische toevoer:
Sommige gereedschappen, zoals zaagbladen en frezen, gebruik je bij machines met handmatige toevoer. Daar staat MAN op. Andere gereedschappen gebruik je alleen op een machine met mechanische toevoer van hout. Dit is MEC-gereedschap. Als je verkeerd gereedschap gebruikt, is er geen voorziening die terugslag van het hout kan voorkomen, met ernstige verwondingen tot gevolg. Sla MAN en MEC-gereedschap daarom altijd gescheiden van elkaar op.

2.    Gebruik altijd de beschermkappen:
Afscherming van de bewegende delen van machines is van levensbelang. Gebruik de beschermkappen daarom bij elke klus. Ook bij het opstarten van een nieuwe klus. Plaats de beschermkap altijd zo laag mogelijk op het werkstuk.

3.    Zorg voor een passend spouwmes:
Zorg dat het spouwmes past bij het zaagblad dat je gaat gebruiken. Stel het af op de juiste afstand van het zaagmes (3-8 mm). Anders kunnen houtresten in het rond spatten of kan het werkstuk terugschieten.

4.    Gebruik een duwhoutje:
Gebruik een duwhoutje om hout een laatste zetje te geven. Doe dit niet met je vingers. 

machineveiligheid

5.    Weet waar de stopknop of noodstop zit:
Bedieningssystemen moeten duidelijk en veilig zijn. Iedere machine moet een gemakkelijk te bereiken stopknop hebben. Of als er meerdere motoren zijn, een noodstop, waarmee je in 1 klap alles kunt uitzetten. Zorg dat je weet waar de stopknop of noodknop zit. Druk deze meteen in als er iets misgaat.

6.    Ga serieus te werk:

  • Laat je niet afleiden.
  • Zorg voor een nette werkplaats.
  • Voorkom loshangende kleding.

 

7.    Zorg voor goed werkende machines:

  • Zorg dat de stopknop of noodknop werkt en makkelijk is te bereiken.
  • Leg veilige elektra aan; als de stekker weer in het stopcontact wordt gestoken, mag de machine niet vanzelf opnieuw gaan draaien.
  • Zorg voor voldoende loop- en werkruimte rondom de machine.
  • Zorg dat de machine stabiel is verankerd aan de vloer.
  • Uiteraard zijn dit zaken waar de werkgever voor moet zorgen. Is dit niet gebeurd, maak hem daar dan op attent. 

 

Als er toch een ongeluk gebeurt, gebruik dan direct de nood- of stopknop van de machine, schakel de hulp van collega’s in en bel indien nodig het alarmnummer 112. Zorg dat je weet wie de BHV’ers in jouw bedrijf zijn. Deze collega’s kunnen eerste hulp verlenen aan het slachtoffer. Zorg er ook voor dat er altijd een telefoon beschikbaar is, zodat je om hulp kunt bellen als dat nodig is. Mocht er een vinger zijn afgesneden aan de machine, dan is het van belang dat dit lichaamsdeel schoon, droog en gekoeld wordt meegenomen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis.