News Created with Sketch. Geplaatst op:
25-03-2020
.

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Anouk van Stipriaan is een van de Jouw Toekomst Adviseurs. Zij vertelt hoe belangrijk het is om 'fit for the job' en wendbaar te blijven. Zowel op je werk als daarbuiten.

Wat betekent ‘fit for the job’?

Anouk: “Het heeft 2 betekenissen. Aan de ene kant gaat het erover dat je fysiek en mentaal fit genoeg bent om je werk te kunnen doen én het betekent dat je werk passend is voor jou. In beide gevallen geldt dat je zelf veel kan doen. En dat is ook nodig, want de ontwikkelingen gaan snel. Er wordt wel gezegd: “Het zijn niet de sterksten die overleven, maar degenen die zich het beste kunnen aanpassen”. Daar geloof ik sterk in.”

Hoe pas je je aan aan alle veranderingen?

“Iedereen in de keten staat steeds meer onder druk. Als je niet actief verandert of probeert bij te blijven dan realiseer je je op een zeker moment dat je niet meer mee komt. Maar voor mij gaat het verder dan vakinhoudelijke ontwikkelingen. Het gaat erom dat je jezelf stimuleert nieuwe dingen te doen. Het is bewezen dat je hersens fitter blijven als je af en toe afwijkt van je routines. Dat is zo leuk aan alle verschillende cursussen die je vindt op de website van Schaven aan Jouw Toekomst. Als je daar rondkijkt, krijg je vanzelf zin om iets te proberen. En het volgen van een opleiding werkt dus op 2 manieren: je doet nieuwe kennis op en maakt jezelf breder inzetbaar én je stimuleert je hersenen en dat doet iets positiefs met jou als persoon. Alle cursussen, workshops en trainingen op de website zijn beschikbaar voor alle medewerkers in de branche. Als het niet bij je huidige werk past, draagt het evengoed wel bij aan je persoonlijke ontwikkeling en dus je aanpassingsvermogen.”

Hoe voorkom je dat je niet meer fit for the job bent? 

“Zorg goed voor jezelf - fysiek en mentaal - en blijf je ontwikkelen. Wees je bewust van veranderingen in je omgeving en bij jezelf. Als je ouder wordt, neemt je fysieke kracht af waardoor je je werk misschien minder goed kan doen. Maar ook je gezinssituatie kan veranderen, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt of omdat je mantelzorgtaken erbij krijgt. Dit heeft ook impact op je werk. Wat ik maar wil zeggen is dat veranderingen overal kunnen optreden. Het is aan jou om wendbaar te blijven.” 

Wat kun jij als Jouw Toekomst Adviseur betekenen?

“Ik bespreek graag met mensen hoe zij wendbaar kunnen zijn én blijven. Ik denk mee over wat haalbaar is en hoe iemand in beweging komt, fysiek of op het gebied van ontwikkeling. Het gaat mij er echt om dat iemand zelf die stap maakt en openstaat voor verandering.”

Wat is jouw gouden tip? 

“Fysieke beweging is natuurlijk gezond voor je lijf, maar het maakt je hersenen ook fitter – dus zorg ervoor dat je regelmatig beweegt. En blijf ook op die andere manier in beweging: wijk af van routines, dan blijf je wendbaar. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk of bezoek in het weekend een plek waar je nog nooit bent geweest. Als je niet meer op de automatische piloot leeft, maakt dat iets wakker in je hersenen. Dat zet je in beweging. Vraag jezelf af en toe eens af: “Wanneer heb ik voor het laatst iets voor het eerst gedaan?” 

Gerelateerd Nieuws

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Als Jouw Toekomst Adviseur maakt Robert Soeterboek zich er sterk ...
Lees meer

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Joost Verbeek is 1 van de 6 Jouw Toekomst Adviseurs binnen Schave...
Lees meer

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Is jouw belastbaarheid niet in balans met jouw belasting, dan kun...
Lees meer

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is ook zo als het om geld gaa...
Lees meer

5 vragen aan de Jouw Toekomst Adviseur

Duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen over gezondheid en bewege...
Lees meer