News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Complimenteren kun je leren

Bij Schaven aan jouw Toekomst weten we natuurlijk al lang hoe belangrijk een complimentje is. Op 1 maart is het nationale complimentendag en doet de rest van Nederland ook mee. Met de kaarten van Open je Blik deel je gemakkelijk een compliment uit.

1 maart is nationale complimentendag. Het is niet voor niets dat daar jaarlijks aandacht aan wordt besteed. Complimenten zijn namelijk stressverlagers. Als je een compliment krijgt, dan maak je dopamine aan, oftewel het gelukshormoon. Een compliment zou zelfs voor meer motivatie en geluk zorgen dan een salarisverhoging of een promotie.

Werkgeluk

Nederlanders geven maar weinig complimenten, dat zit nu eenmaal niet in onze aard. Liever geven we commentaar op wat er fout gaat. Tegelijk zien we wel in hoe belangrijk het is om een complimentje te geven. Een compliment geeft je het gevoel dat je wordt gezien. Als je voelt dat je ertoe doet, dan motiveert dat natuurlijk enorm. Gezien en gewaardeerd worden draagt bij aan werkgeluk. Als je weet dat je wordt gewaardeerd, dan stap je ’s morgens toch heel anders uit bed, dan wanneer je nooit een schouderklopje krijgt. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit ook nog eens met 5 tot 7 procent stijgt als je een complimentje krijgt. Een persoonlijk  compliment, face to face dus, heeft het meeste effect.

 

 

Schouderklopje

Overigens helpt het niet om willekeurig met complimenten te strooien. Een compliment moet concreet en gemeend zijn. Als een schouderklopje niet uit het hart komt, dan kunnen mensen de indruk krijgen dat het een trucje is om iedereen harder te laten werken. Dat werkt averechts. Wat ook niet werkt is een compliment combineren met een extra opdracht. ‘Goed gewerkt! Morgen nog een beetje meer.’ Dat geeft toch echt het gevoel dat er vandaag níet goed is gewerkt.

Het beste nieuws is misschien wel dat de ander niet alleen beter wordt van jouw compliment, het levert jou ook wat op. Zo krijgen je collega’s een positief beeld van je als je regelmatig een compliment geeft. Het verbetert ook je relatie met degene aan wie je een compliment geeft. En natuurlijk maakt het geven van een compliment maakt ook blij. Die opgewekte blik van de ander werkt nu eenmaal aanstekelijk. 

Start vandaag   
Geef jij weleens een compliment? Vandaag is dé dag om daarmee te beginnen! Schaven aan jouw Toekomst helpt je daarbij. Heb jij al een Open je Blik zien staan? In deze blikken vind je naast kaarten met vragen, ook kaarten met complimenten. Via Schaven aan jouw Toekomst kun je extra complimentenkaarten bestellen. 

Gerelateerd Nieuws

Een complimentje tegen stress

Het belang van sfeer en complimentjes op het werk is groot. Het h...
Lees meer

Complimenten maken gelukkig

Volgens onderzoek zorgt een compliment op het werk voor meer moti...
Lees meer

Vergroot je werkgeluk

Plezier hebben in je werk is tegenwoordig steeds belangrijker. To...
Lees meer