News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Gehoorschade: Gek van geluid

Gehoorschade is de laatste tijd veel in het nieuws. Niet zo gek, want langzaam maar zeker wordt steeds duidelijker dat het over meer gaat dan niet alles kunnen horen. Gehoorklachten kunnen je namelijk letterlijk gek maken.

Volgens onderzoek kampt 3% van de Nederlanders met hyperacusis, ook wel overgevoeligheid voor geluid. 1,2 miljoen Nederlanders van boven de 40 jaar heeft te maken met gehoorverlies van 35 decibel of meer. Zo’n verlies beperkt je al in je dagelijks functioneren. Maar liefst 10 tot 15% van de bevolking lijdt aan tinnitus oftewel oorsuizen. Dit kan variëren van een ruisje tot het geluid van een straaljager. Tinnitus is, net als alle andere vormen van gehoorschade, onomkeerbaar en kan je letterlijk gek of depressief maken. Andere voorkomende klachten zijn concentratieproblemen, slaapproblemen, angst en moeite met sociaal contact.

Gehoorschade ontstaat door frequente of langdurige blootstelling aan hard geluid. Dat kan op je werk zijn, bij een concert of door gebruik van zogenaamde oortjes. Het proces van gehoorverlies verloopt heel langzaam. Daardoor kan het lang duren voor je in de gaten hebt dat je gehoor beschadigd is. Zolang je dat niet weet, neem je ook geen maatregelen en gaat het van kwaad naar erger.

Vanuit de Arbowet heeft je werkgever de verantwoordelijkheid te zorgen voor een veilige werkomgeving. Dat betekent ook dat hij de risico’s op gehoorschade beperkt, in de eerste plaats door lawaai te verminderen en als dat niet afdoende is gehoorbescherming aan te bieden. In onze branche komt dat vaak op het laatste neer omdat we nu eenmaal met machines werken die lawaai maken. Daarom zijn werkgevers verplicht werknemers te voorzien van otoplastieken. Deze op maat gemaakte oordoppen dempen lawaai met 30 decibel. Het scherpe randje is er dus vanaf, maar je kunt nog wel met elkaar praten.

Natuurlijk heb je zelf ook verantwoordelijkheid voor je oren. Wat kan jij doen om gehoorschade te voorkomen?

  • Gebruik je gehoorbescherming goed. Bij onjuist gebruik van pluggen of otoplastieken is er onvoldoende demping. Daardoor kan er alsnog gehoorschade ontstaan. Let er ook goed op dat je je oordoppen regelmatig reinigt. Vieze oordoppen kunnen namelijk leiden tot oorontsteking en ook dat kan gehoorverlies tot gevolg hebben.
  • Laat je otoplastieken regelmatig controleren op lekkage en dempende eigenschappen. Let er trouwens op dat je ook met gehoorbescherming een eventueel alarmsignaal kunt horen. Dat is verplicht vanuit de Arbowet.
  • Stel een volumebegrenzer in als je via je telefoon naar muziek luistert. Je kunt een maximaal volume instellen vanaf 75 decibel. Houd rekening met het aantal uur dat je dagelijks naar muziek luistert via je oortjes. Als je 8 uur per dag wordt blootgesteld aan 80 decibel, kan je al gehoorschade oplopen. Je kunt dit doen in je instellingenmenu. Geen begrenzer? Houd het volume dan op maximaal 2/3.
  • Gebruik een koptelefoon of oortjes met noise cancelling. Daarmee heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. Bij een koptelefoon zonder noise cancelling heb je eerder de neiging het geluid te hard te zetten om geen storende geluiden te horen. Een over-ear koptelefoon is een betere keuze dan oordopjes, omdat die verder van je trommelvlies afzit.
  • Installeer een app om geluid te meten, zoals deze. Als je naar een concert, de sportschool of een drukke gelegenheid gaat, kun je beoordelen of het nodig is je oordoppen in te doen.

 

Mogelijk denk je dat gehoorverlies jou niet aangaat, omdat je bijvoorbeeld nog jong bent. Maar slechthorendheid is al lang geen ‘oudemensenkwaal’ meer. Als je nu onzorgvuldig omspringt met je gehoor, dan kom het niet meer terug.

Meer weten over tinnitus? Bekijk dan de video die NOS over dit onderwerp maakte.

Gerelateerd Nieuws

Wees zuinig op je oren

Gehoorverlies is een geleidelijk en onomkeerbaar proces. Het is d...
Lees meer