News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Hoe staat het met jouw fysieke belasting?

Fysieke overbelasting heeft effect op je productiviteit en op het verzuim. Daarom biedt ECM een aantal instrumenten om fysieke belasting te onderzoeken en te voorkomen. Hier lees je er meer over.

In de meubelindustrie en interieurbouw wordt je rug relatief meer belast dan in andere branches. Dat komt onder meer doordat je lang in een ongemakkelijke houding zit, doordat je veel moet tillen en dragen en doordat je je bovenlichaam vaak draait en buigt. Als er sprake is van hogere fysieke belasting, dan wordt aangeraden om professionele begeleiding te zoeken. Hoe lager de fysieke belasting, hoe hoger je productiviteit is en hoe meer werkplezier je beleeft.

QuickScan fysieke belasting
Expertisecentrum meubelindustrie en interieurbouw (ECM) biedt daarom in samenwerking met STEP een aantal instrumenten om fysieke belasting te onderzoeken. Dat gebeurt bijvoorbeeld met de QuickScan fysieke belasting. Een deskundige van STEP onderzoekt de fysieke belasting en beoordeelt of die toelaatbaar is volgens de wet- en regelgeving en de omstandigheden waaronder medewerkers werken. STEP doet daarvoor ook metingen op de werkvloer. De zogenaamde STEP BodyGuard® meet de mate van overbelasting. De QuickScan wordt onder werktijd uitgevoerd en duurt maximaal 4 uur. 

Vervolgens stelt STEP een rapportage op. Hierin staan concrete en realistische aanbevelingen en verbeterpunten. Denk aan de inzet van hulpmiddelen of de aanschaf van instelbare werktafels. Als vervolgstap zijn ook cursussen mogelijk. Als er sprake is van hogere fysieke belasting, dan kan er professionele begeleiding worden aangeraden. 

Subsidie
Voor deze scan kan je werkgever subsidie krijgen. In het kader van de Bedrijfsregeling duurzame inzetbaarheid wordt jaarlijks maximaal €2.500 vergoed voor onderzoek. Voor vervolgcursussen kan de scholingssubsidie worden ingezet. Overigens zijn werkgevers in de meubelindustrie en interieurbouw wettelijk verplicht de fysieke belasting van medewerkers in kaart te brengen in een Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). 

Interesse, voor jezelf of voor jouw medewerkers? Je leest meer in de flyer. Neem voor meer informatie contact op met Joost VerbeekHenry van Balen of Eric Weging

Gerelateerd Nieuws

5 manieren om overbelasting van je rug te voorkomen

Rugklachten worden in 95% van de gevallen veroorzaakt door overbe...
Lees meer