News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

5 manieren om overbelasting van je rug te voorkomen

Rugklachten worden in 95% van de gevallen veroorzaakt door overbelasting. Voorovergebogen werken, langdurig zitten, verkeerd tillen, repeterend werk doen, rijdend materieel besturen en stress zijn de grootste risicofactoren. Waar kun je op letten om overbelasting van je rug te voorkomen? 

Voorovergebogen werken: 
Als je je wervelkolom langdurig en herhaald forceert kun je rugklachten krijgen. Die ontstaan doordat je de natuurlijke kromming uit je wervelkolom haalt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je voorovergebogen werkt. De oorzaak van rugpijn ligt meestal bij overbelaste rugspieren. Door aanhoudende inspanningen krijgen ze niet meer de tijd om te herstellen. Hierdoor verkrampt en verhardt een spier en ervaar je pijn in je rug. 

Tip:Trek je navel in en span je buikspieren aan als je voorover bukt. Zo stabiliseer je je wervelkolom. 

Langdurig zitten: 
Ook als je zit, forceer je de holle stand van je wervelkolom. Je maakt een bolle rug waardoor de voorkant van je tussenwervel wordt samengedrukt, de achterkant wordt opgerekt en de druk op de tussenwervelschijven toeneemt. Op den duur kan dat pijnklachten geven. 

Tip: Als je beweegt, verplaats je de druk in je wervels. Loop elk half uur van je beeldscherm of bureau weg. Let er altijd op dat je rechtop zit en niet gaat hangen in je stoel. 

Verkeerd tillen: 
Als je niet op de juiste manier tilt dan kan dit niet alleen zorgen voor overbelasting van de rug, maar ook van je schouders, nek en heupen. In de arbocatologus is afgesproken dat je 25 kilo of meer tilt met tilhulpmiddelen. Dat geldt ook voor tillen in een beperkte manoeuvreerruimte, tillen van instabiele objecten, tillen waarbij hoge versnellingen optreden, tillen waarbij sprake is van slecht vloercontact en tillen in warme, koude en vochtige omgeving. 

Tip:Gebruik 2 handen en sta met beide voeten op de vloer. Houd de last zo dicht mogelijk tegen je buik en probeer vanuit je benen te tillen. 

Trillend materieel besturen: 
Elke trilling zorgt ervoor dat je wervelkolom en de tussenwervelschijven worden samengedrukt en uitgerekt. Gebeurt dat jaren achtereen, dan kan de besturing van trillend materieel de slijtage van de wervelstructuren versnellen. 

Tip: Rijd niet te snel. Zo heb je minder last van trillingen. 

Stress: 
Bij stress kan een verhoogde spierspanning ontstaan in je lichaam. Dat gebeurt als inspanning en ontspanning niet meer in balans zijn. Je lichaam heeft dan niet de gelegenheid om te herstellen. Hierdoor kunnen pijnklachten ontstaan. 

Tip: Bewaak je belastbaarheid. Letterlijk en figuurlijk. 

Doe bij chronische rugpijn kalm aan tot de pijn overgaat. Het is belangrijk dat je niets forceert om fysieke overbelasting te voorkomen, maar blijf wel gewoon bewegen. Als je actief bent, nemen je rugklachten namelijk sneller af. Vermijd bewegingen die extra pijnlijk zijn. Ook is het zaak de risicofactoren van de overbelasting in je rug aan te pakken. 

Om het jou makkelijk te maken hebben we over deze informatie een handige pdf gemaakt. Zo vergeet je nooit meer waar je op moet letten. Bestel hem via onderstaande button.

Binnen de interieurbouw en meubelindustrie hebben we een eigen arbocatologus. Hierin lees je meer over de risico’s rond fysieke belasting. Wil je meer weten over hoe je lang en plezierig kunt werken? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur. Hier kun je ook terecht als je bijvoorbeeld vragen hebt over opleidingen of andere manieren van persoonlijke ontwikkeling. 

Wil je meer weten over hoe je veilig kan tillen? Lees dan het artikel: ‘Veilig tillen: de do’s en don’ts’ voor meer informatie. 

 

Gerelateerd Nieuws

Veilig tillen: de do’s en don’ts 

Wist je dat 1 op de 3 werknemers wel eens last heeft van fysieke ...
Lees meer

Preventief Medisch Onderzoek wat is dat precies?

Wist je dat jouw werkgever vanuit de Arbowetgeving verplicht is e...
Lees meer