News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Veilig tillen: de do’s en don’ts 

Wist je dat 1 op de 3 werknemers wel eens last heeft van fysieke klachten? Aandoeningen aan de rug, schouders, nek, heupen, knieën en vooral lage rugklachten komen het meest voor. Met deze do’s en don’ts voor veilig tillen voorkom je fysieke belasting.  

Veilig tillen en dragen is een belangrijk onderwerp op de werkvloer. En terecht, want als je niet goed tilt, dan krijg je klachten, zeker op de langere termijn.  

Wat kun je doen om veilig te tillen?

Als het niet lukt om tillen te voorkomen of te vergemakkelijken, til dan in ieder geval op de juiste manier. Dit kan door ergonomisch te tillen. Dat doe je zo:

Gebruik 2 handen en sta met beide voeten op de vloer. Sta recht voor het op te tillen voorwerp en sta er zo dichtbij mogelijk bij. Houd je rug neutraal, dit betekent dat je een holle onderrug moet hebben, een bolling tussen je schouderbladen en een holling in je nek. Probeer je rug niet te draaien tijdens het tillen en houd de last zo dicht mogelijk tegen je buik. Het is belangrijk dat je buigt door je heupen en knieën. Je beenspieren zijn namelijk veel sterker dan je rugspieren. Vraag collega’s om hulp om het gewicht te verdelen en til niet te veel tegelijk. Je kunt dan beter 2 keer lopen.  

Do’s en don’ts voor veilig tillen:

  • Je moet altijd gebruik maken van de beschikbare tilhulpmiddelen, zoals heftrucks, karren, hondjes, palletwagens. Dat wordt ook voorgeschreven in de arbocatologus. Mochten er om bepaalde redenen geen hulpmiddelen aanwezig zijn, dan mag je tot 50 kilo met zijn tweeën tillen.
  • Verkort de loopafstanden zo veel mogelijk.  
  • Pas op voor struikelgevaar. Zorg dat er geen hinderlijke obstakels zijn, voordat je gaat tillen en lopen.
  • Geef te tillen objecten waar mogelijk handvatten, zodat je ze beter kunt vastpakken.  
  • Plaats bij zware objecten handvatten het liefst op heuphoogte maar zeker niet op vloerniveau.  
  • Gebruik je persoonlijke beschermingsmiddelen. Draag werkhandschoenen en veiligheidsschoenen met stalen neuzen. Hiermee verklein je de kans op uitglijden en bescherm je je tenen als je de last laat vallen. Let op: Gebruik geen handschoenen aan houtbewerkingsmachines omdat je dan gegrepen kunt worden door de machine.
  • Als de manoeuvreerruimte beperkt is of als het te tillen object instabiel is, let dan extra goed op de juiste houding en de wijze van tillen. Ook in dit geval adviseert de arbocatalogus tilhulpmiddelen. 
  • Luister naar je eigen lichaam en forceer niets bij klachten.  
  • Varieer in lichamelijke belasting. Wissel tilwerk af met andere taken. Op die manier  krijg je minder snel klachten.   

 

In de arbocatalogus lees je meer over fysieke belasting. Ben je net in dienst en heb je geen beroepsopleiding gedaan? Dan krijg je binnen 3 maanden een uitnodiging voor de cursus Veilig en gezond werken.

Wil je meer weten over hoe je overbelasting van de rug kan voorkomen? Lees dan het artikel 5 manieren om overbelasting van je rug te voorkomen voor meer informatie.  

Om het jou makkelijk te maken hebben we over deze informatie een handige pdf gemaakt. Zo vergeet je nooit meer waar je op moet letten. Bestel hem via onderstaande button. 

Heb je andere vragen over werken in de meubelindustrie en interieurbouw? Wil je meer weten over hoe je duurzaam aan de slag kan, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.  

 

Gerelateerd Nieuws

Preventief Medisch Onderzoek wat is dat precies?

Wist je dat jouw werkgever vanuit de Arbowetgeving verplicht is e...
Lees meer

5 manieren om overbelasting van je rug te voorkomen

Rugklachten worden in 95% van de gevallen veroorzaakt door overbe...
Lees meer