News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Wat is een cao?

Misschien heb je al verschillende artikelen of nieuwsberichten voorbij zien komen over de cao. Die artikelen gaan vaak over de afspraken en regels in de cao Interieurbouw en Meubelindustrie. Maar wat is een cao eigenlijk? Welke afspraken kunnen in een cao worden opgenomen? Hoe zit het met afspraken die in de wet en/of arbeidsovereenkomst zijn gemaakt? In dit artikel geven we meer duidelijkheid!

 

Wat is een cao?

Cao is de afkorting van ‘collectieve arbeidsovereenkomst’. Collectief betekent dat de afspraken in een cao gelden voor alle medewerkers in een sector of bedrijf. Een cao is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Een cao wordt afgesloten door 1 of meer werkgevers/werkgeversorganisaties en 1 of meer werknemersorganisaties (meestal de vakbonden). Op onze vernieuwde cao-module kun je alles wat in de cao voor de interieurbouw en meubelindustrie staat, op je gemak doornemen. Er staan bijvoorbeeld afspraken in over:

  • Salaris
  • Toeslagen
  • Betaling van overwerk
  • Werktijden
  • Opzegtermijn
  • Pensioen

 

Ondernemings-cao en bedrijfstak-cao

We kunnen de cao onderverdelen in twee soorten: de ondernemings- en de bedrijfstak-cao. De ondernemings-cao geldt alleen binnen een bedrijf. De bedrijfstak-cao geldt voor een hele sector. Maar, de bedrijfstak-cao geldt alleen voor de bedrijven en medewerkers die zijn vertegenwoordigd door de partijen die de cao hebben afgesloten. Deze partijen kunnen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wel vragen of de cao voor de gehele bedrijfstak kan gaan gelden. Zo’n cao wordt dan algemeen bindend verklaard. Dit betekent dat de cao voor de gehele bedrijfstak geldt. De afspraken uit de algemeen bindend verklaarde cao moet door alle werkgevers in de sector op de medewerkers worden toegepast.

 

Wettelijke afspraken over arbeidsvoorwaarden in de cao

In de wet zijn afspraken over arbeidsvoorwaarden opgenomen. De afspraken in een cao zijn vaak gunstiger dan afspraken over arbeidsvoorwaarden in de wet. Zo kan het loon in een cao hoger zijn dat het minimumloon. Of medewerkers krijgen meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum. 

 

De afspraken in een cao mogen niet in strijd zijn met de wet. In de cao mag dus geen lager loon staan dan het wettelijk minimumloon. De wet kan wél bepalen dat in de cao van wettelijke regels mag worden afgeweken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de maximale proeftijd bij een contract voor bepaalde tijd tot twee jaar. Volgens de wet is de proeftijd in die situatie maximaal één maand. In een cao kan hiervan worden afgeweken en geldt bijvoorbeeld een maximale proeftijd van twee maanden.

 

De cao en jouw arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst geldt alleen voor jou. Een cao geldt voor de gehele organisatie of sector. De cao is een belangrijk onderdeel van je arbeidsvoorwaarden. De afspraken in een cao gaan voor op de afspraken in je persoonlijke arbeidsovereenkomst. Bovendien mogen de afspraken in jouw arbeidsovereenkomst niet nadelig afwijken van de afspraken uit de cao. Als de afspraken gunstiger zijn dan de cao, mogen ze wel afwijken.

 

Invloed op de cao vanuit vakbonden

Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat de cao niet goed wordt toegepast? Neem dan contact op met de vakbond waar je lid van bent. Ben je (nog) geen lid van een vakbond? Dan kun je dat worden!

 

Check de vernieuwde cao-module!

Heb je de vernieuwde cao-module op SAJT al gezien? Neem snel een kijkje via deze link!

Gerelateerd Nieuws

De cao van 2024 is afgesloten: dit betekent het voor jou

De nieuwe cao voor de interieurbouw en meubelindustrie is een fei...
Lees meer

Meest gestelde vragen over de cao

In de vernieuwde cao-module van Schaven aan jouw toekomst kun je ...
Lees meer