News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zeg dag tegen pesten

Vandaag, 19 april, is het de landelijke dag tegen pesten. Op de werkvloer wordt ruim 1 op de 8 werknemers gepest. Als je nadenkt over het aantal collega’s dat jij hebt, dan is de kans groot dat bij jou op het werk ook iemand slachtoffer is. Daarom is het belangrijk om pesten te herkennen en te weten hoe je hier mee om kunt gaan.

Het herkennen van pestgedrag is niet heel makkelijk. Dit komt doordat pesten ook heel nauw verbonden kan zijn met humor op de werkvloer. En humor, dat houden we er graag in. Door grapjes kunnen we namelijk makkelijker met moeilijke situaties omgaan. Daarnaast vinden we collega’s die grapjes maken vaak gezellig.

Wanneer er plagerige humor wordt gebruikt dan gaat het over grapjes die naar een bepaalde persoon bedoeld zijn. Deze persoon kan de humor er wel van inzien en plaagt eventueel terug. Dit is wel het moment waarop we met z’n allen bewust mogen zijn dat de scheidingslijn tussen plagen en pesten heel dun is.

Dat brengt ons bij het verschil tussen plagen en pesten. Wanneer iemand wordt geplaagd dan ziet deze persoon niet alleen de humor in van de grapjes, maar dan is hij of zij ook in staat zich te verdedigen. Hebben we het over pesten, dan kan het zijn dat het plagen te lang is doorgegaan, waardoor het slachtoffer de grapjes niet meer leuk vindt. Ook kan het zijn dat degene die wordt gepest niet in staat is zich te verdedigen door bijvoorbeeld een machtsverschil. Stel je voor dat jouw baas jou pest, dan vind jij het misschien lastig je te verdedigen omdat je bang bent dat jij je baan verliest.

Werknemers die worden gepest krijgen vaak te maken met gezondheidsklachten. Denk aan slaapproblemen, buikpijn en vermoeidheid. Ook heeft pestgedrag een enorme impact op hoe het slachtoffer zich iedere dag voelt. Daardoor kan pestgedrag soms zelfs leiden tot zelfmoord.

Vanaf vandaag zeggen we daarom dag tegen pesten. We nemen elkaar serieus wanneer iemand zegt dat een grapje niet meer leuk is. De werkdag is zóveel leuker wanneer iedereen mee kan lachen.

Word jij gepest? Klik hier om contact te vinden met organisaties die jou professioneel kunnen helpen. Wil je eerst even sparren met Jouw Toekomst Adviseur? Dat kan natuurlijk ook. Neem vrijblijvend contact op.

Gerelateerd Nieuws

Pesten op het werk: wat kun je doen?

Het lijkt te kinderachtig voor woorden maar helaas wordt er net a...
Lees meer

Pesten is een probleem

Met een fijn gevoel naar je werk gaan is niet vanzelfsprekend. Pe...
Lees meer

Stop pestgedrag op het werk

Volwassenen die worden gepest durven daar niet altijd voor uit te...
Lees meer