News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

De zorgen van mantelzorgers

Nederland kent ongeveer 4,4 miljoen mantelzorgers en dat aantal groeit nog steeds, zeker in deze coronaperiode. Zorgen voor iemand in je omgeving heeft vaak grote impact op je eigen leven. Want hoe combineer je deze zorg met jouw werk? En als je werk hebt waar je de kans loopt besmet te raken, kan de combinatie werk en mantelzorg extra lastig zijn. Je wilt een naaste met een kwetsbare gezondheid natuurlijk niet besmetten. Wat is er geregeld, hoe maak je onderwerpen bespreekbaar en op wie kan je terugvallen?

Wanneer ben je mantelzorger?

Zorg jij langdurig en intensief (onbetaald) voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste, vriend of buur? Dan ben je mantelzorger. Combineer je jouw zorgtaak met een betaalde baan, dan ben je een werkende mantelzorger. 1 op de 8 werknemers is mantelzorger.

Impact op jouw leven

Het geven van zorg aan iemand in je omgeving heeft vaak impact op je eigen leven. De combinatie van werk en zorg is voor veel mensen lastig. Het is fysiek en geestelijk belastend en kost vaak veel energie. Behalve de zorgtaken verricht je waarschijnlijk ook huishoudelijke taken, zijn er administratieve taken en moeten er boodschappen worden gedaan.

Praat erover

Het is zinvol deze zorgtaak met je werkgever te bespreken. Mogelijk moet je onder werktijd een telefoontje plegen voor jouw hulpvrager. Of misschien moet je eens eerder weg of ben je niet altijd met je gedachten bij je werk. Als je werkgever niet weet waardoor dat komt, kan hij verkeerde conclusies trekken.

Bedenk voorafgaand het gesprek wat je wel en niet wilt vertellen. Misschien vind je het prettig om werk en privé gescheiden te houden. Bovendien kun je alvast nadenken over mogelijke oplossingen voor de combinatie werk en privé of om de risico voor besmetting te beperken.

Zoek samen naar de mogelijkheden die passen bij jouw bedrijf en zoek hierin de samenwerking met elkaar. Misschien kun je afspreken dat jij zoveel mogelijk afgeschermd werkt of andere taken krijgt en dat je extra schoonmaak- of desinfectiemiddelen kunt gebruiken. Bedenk oplossingen die je langere tijd kunt volhouden, aangezien de corona-maatregelen waarschijnlijk nog een lange tijd van kracht zullen zijn.

Richtlijnen RIVM thuis en op het werk

Kun je niet vanuit huis werken, zorg dan dat je in ieder geval zowel thuis als op je werk de richtlijnen van het RIVM zo optimaal mogelijk naleeft. Zo beperk je het risico op besmetting van jezelf en je naaste. Houd 1,5 meter afstand van anderen en was regelmatig je handen. 

Je mag jouw werkgever vragen om voldoende beschermende maatregelen te nemen. Denk aan afspraken over afstand houden, aanpassing van je werkplek, extra ontsmettingsmiddelen, frequentere schoonmaak van toiletten en deurklinken. Merk je dat mensen op je werk (collega’s of klanten) zich niet aan de beschermende maatregelen houden, spreek hen daar dan op aan of meld dit bij jouw leidinggevende.

Wat is er geregeld? 

Voor informatie en advies kun je bij diverse instanties terecht en je kunt ook gebruik maken van een aantal regelingen.

Voor mantelzorgers is er calamiteitenverlof en zorgverlof, kortdurend en langdurend. Als je langdurig zorgverlof opneemt, houd er dan rekening mee dat deze dagen niet worden betaald. Het verlies aan inkomen kun je niet opvangen.

Een Persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee je zelf jouw zorg kunt regelen. Er zijn 4 verschillende PGB's. Op de pagina’s van de Rijksoverheid lees je meer over dit budget.

In veel aanvullende pakketten van zorgverzekeringen zijn vergoedingen voor mantelzorg opgenomen. Zo is er vaak een vergoeding voor een mantelzorgmakelaar die je kan helpen bij bijvoorbeeld regelingen, financiën en het vinden van vervangende (mantel)zorg of respijtzorg voor als je zelf de zorg een tijdje niet kunt uitvoeren. Word je ziek of ga je op vakantie, dan kun je een aantal dagen per jaar (professionele) vervangende mantelzorg krijgen. Welke vergoedingen in jouw situatie mogelijk zijn, is afhankelijk van jouw aanvullende verzekering. Neem hierover contact op met jouw zorgverzekering.

Er zijn ook gemeenten die de kosten van een mantelzorgmakelaar vergoeden. Neem hiervoor contact op met het wmo-loket van je gemeente.

Informatie en advies

Voor meer praktische informatie en ondersteuning kun je terecht bij Regelhulp en MantelzorgNL. Of neem voor vragen en advies contact op met CNV Vakmensen.

Als werknemer in de meubel- en interieurbouw kun je ook  gratis een online cursus over Mantelzorg volgen.