News Created with Sketch. Geplaatst op:
02-08-2022
.

Dit betekent de nieuwe arbeidswet voor jou

Sinds deze week is de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden van kracht. Deze wet geeft jou meer regelmaat en duidelijkheid in je werk. Waar gaat het precies over?

De Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden gaat over 3 zaken:

1. Voorspelbare werktijden
Als je oproepkracht bent of je werkt op wisselende tijden dan moet je werkgever samen met jou bepalen wanneer je kan worden ingezet. Vraagt je werkgever je te komen werken buiten die uren om, dan mag je dat weigeren. Daar staat tegenover dat je werkgever je kan verplichten te komen in de uren die je vooraf hebt afgesproken.

Werk je onregelmatig en ben je een half jaar in dienst, dan mag je vragen om een werkrooster met meer vaste uren en dagen. Je werkgever is niet verplicht hier gehoor aan te geven.

2. Kosten voor scholing vergoed
Je werkgever moet de kosten betalen van de scholing waar jij recht op hebt volgens de cao of die je nodig hebt om je werk goed te doen. Als dat past, mag je die scholing onder werktijd volgen. Ook bijkomende kosten moeten worden vergoed, zoals vervoer en lesmateriaal.

Wil je een opleiding volgen om jezelf te ontwikkelen of hogerop te komen, dan kun je als werknemer in de interieurbouw en meubelindustrie gebruik maken van verschillende regelingen.

3. Makkelijker bijverdienen
Volgens de nieuwe arbeidswet mag je naast je werk een baantje erbij doen. Je werkgever mag dat alleen maar weigeren als hij daar een goede reden voor heeft. Bijvoorbeeld als je werkt voor een concurrent of als je teveel uren draait. Dat betekent wel dat je nu alle nevenwerkzaamheden moet opgeven, ook vrijwilligerswerk.

De nieuwe regels gelden voor nieuwe en voor bestaande contracten. Wil je meer weten over jouw arbeidsvoorwaarden, neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.