News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Energiekosten: nu overstappen of niet?

De oorlog in Oekraïne en de gestegen energiebelasting op gas vallen vormen een forse aanslag op onze energierekening. Heb je een variabel contract, dan ben je je waarschijnlijk ook het apezuur geschrokken van je nieuwe voorschot. Is het verstandig om nu over te stappen?

Een contract met vaste tarieven kun je niet zomaar opzeggen. Daar staat een opzegboete tegenover. Een contract met variabele tarieven kun je meestal wél op elk moment opzeggen. De vraag is: wat is verstandig?

Contract met een vast tarief:
Bij een contract dat 1 jaar of langer loopt, betaal je het afgesproken tarief. In principe mag jouw leverancier jouw rekening niet tussentijds aanpassen. Dat mag alleen met jouw instemming.

Zelf een vast contract opzeggen is op dit moment niet verstandig. Niet alleen krijg je te maken met een opzegboete, je gaat ook geheid meer betalen omdat vaste contracten op dit moment lagere tarieven kennen.

Contract met een variabel tarief:
Een energieleverancier past zijn tarieven meestal 2 keer per jaar aan, op 1 januari en 1 juli. Een aantal heeft tussentijds een verhoging doorgevoerd omdat zij ook te maken hebben met hogere kosten. Daarvan ben je vooraf op de hoogte gebracht.

Wil je nu overstappen, houd er dan rekening mee dat je sowieso voor hogere kosten komt te staan. Energiebedrijven kopen op dit moment duurder in. Ze zijn niet happig op nieuwe klanten, omdat deze na verloop van tijd weer makkelijk kunnen overstappen. Als de marktprijzen vervolgens weer dalen, zitten zij met die duur ingekochte energie. Die onzekerheid wordt in de prijs doorberekend.

Vast contract dat binnenkort afloopt:
Je bestaande leverancier doet je binnenkort een voorstel voor een nieuw contract. Wil je overstappen naar een andere leverancier, houd dan rekening met hogere kosten.

Het is verstandig om je contract rustig uit te zitten en af te wachten wat de markt gaat doen. Je gaat namelijk sowieso meer betalen. Bij vergelijkingssites wordt op dit moment zelfs een beperkt aantal contracten aangeboden.

Ook de overheid neemt maatregelen om te voorkomen dat mensen in de problemen komen door hun hoge energierekening. Zo is de BTW op energie verlaagd van 21% naar 9%. Ook is de korting op energiebelasting dit jaar verhoogd van €461 per jaar naar €681. Dit bedrag wordt verrekend via je energierekening.

Verdien je minder dan €1.310,05 (alleenstaand) of €1.871,50 (samenwonend), dan kom je in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag tot maximaal €1.300. Je leest hier meer over op de site van de Rijksoverheid.

Kun je je rekening niet meer betalen, neem dan zo snel mogelijk contact op met het energiebedrijf om een betalingsregeling af te spreken. Meer hulp nodig bij je financiën, neem dan contact op met onze budgetcoaches. Zij helpen je gratis en discreet bij geldproblemen of het voorkomen hiervan.

 

Gerelateerd Nieuws

Financieel fit worden of blijven?

Geldproblemen of zorgen om geld komen erg vaak voor. Door corona ...
Lees meer

5 tips voor lagere stookkosten

Iedereen merkt het: de energieprijzen stijgen. Dat gebeurde vorig...
Lees meer

3 tips voor een duurzame douche

De energiekosten stijgen de pan uit. Als je minder warm water geb...
Lees meer