News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Hoe stop je vóór je AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd loopt de komende jaren op naar 67 jaar. Wil je eerder stoppen om bijvoorbeeld meer tijd door te brengen met de kleinkinderen, een lange reis te maken of je bezig te houden met je hobby’s? Afhankelijk van je situatie kun je verschillende paden bewandelen om met vervroegd pensioen te gaan.

De pensioenvoorziening bestaat vaak uit een combinatie van meerdere onderdelen: een basispensioen (ook wel AOW genoemd), werkgeverspensioen en/of een individuele pensioenvoorziening. Deze voorzieningen starten op het moment dat je een bepaalde leeftijd bereikt. De AOW-leeftijd kan bijvoorbeeld afwijken van de leeftijd voor het werkgeverspensioen. Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en 7 maanden, de pensioenrichtleeftijd van het Pensioenfonds Meubel is 68 jaar. Je kunt wel je pensioen laten ingaan tegelijk met je AOW-leeftijd. Je hoeft niet te wachten tot je 68 bent.

Als je wilt stoppen met werken voor de AOW-leeftijd dan is het mogelijk de uitkering van het werkgeverspensioen eerder te ontvangen. Hiervoor kun je informeren bij Pensioenfonds Meubel. Je kunt maximaal 5 jaar voor je AOW-leeftijd stoppen. Als je ervoor kiest je pensioen eerder in te laten gaan, dan kan het zijn dat er een pensioentekort ontstaat tot aan je AOW-leeftijd. Om dit tekort aan te vullen kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld parttime te blijven werken, of het tekort aan te vullen met eigen middelen zoals spaargeld of een lijfrente. Wil je nog eerder met pensioen? Dan mag je daarnaast niet meer blijven werken. Heb je geen werkgeverspensioen? Dan zul je het pensioentekort helemaal moeten opvullen met eigen geld.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar je financiële situatie op het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. Denk bijvoorbeeld aan je woonsituatie: wat zijn de huur- of hypotheeklasten? Heeft het huis veel aanpassingen nodig? Wil je kleiner gaan wonen?

Wil je meer weten over eerder met pensioen gaan en je toekomstige financiële situatie? Neem dan contact op met onze financieel adviseurs.

Gerelateerd Nieuws

Wat is de 58+ regeling?

Hoe zat het ook alweer met de 58+ regeling? Schaven aan jouw Toek...
Lees meer

Eerder stoppen met werken

Als je eerder wilt stoppen met werken, dan zijn er veel zaken waa...
Lees meer