News Created with Sketch. Geplaatst op:
27-06-2022
.

Eerder stoppen met werken

Als je eerder wilt stoppen met werken, dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

Ben je fysiek nog fit en wil je bijvoorbeeld een reis gaan maken? Of wil je op hetzelfde moment als je partner stoppen met werken? Als je eerder wilt stoppen met werken, dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Eerder stoppen betekent namelijk dat je een aantal jaren geen of minder inkomen uit werk hebt. Ook bouw je in deze jaren geen pensioen meer op. Daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met plannen en sparen.

Verlofsparen
Een belastingvriendelijke manier om eerder te stoppen met werken is verlofsparen. Afhankelijk van afspraken die zijn gemaakt met je werkgever of in de cao, kun je extra verlof opbouwen als je bijvoorbeeld in ploegendienst werkt of door extra te werken. Door dit extra verlof op te sparen kun je tot 100 weken eerder stoppen met werken.

RVU
De RVU-regeling biedt in verschillende sectoren de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. In de sector Interieurbouw en Meubelindustrie betekent dit dat je 2 jaar voor je AOW-leeftijd gebruik kunt maken van deze regeling. Meer weten? Lees dan dit artikel.

58+ regeling
Zijn je financiële middelen of pensioen niet voldoende en wil je toch al wat meer rust? Dan is geleidelijk minder werken een goede optie. Zo creëer je meer vrije tijd zonder je inkomen volledig op te geven. Dit kan bijvoorbeeld met de 58+ regeling. Hierbij ga je minder werken, maar blijf je even veel pensioen opbouwen.

Uitgaven later
Inkomen bepaalt slechts een deel van je financiële situatie. Het is ook verstandig om naar je verwachte uitgaven te kijken. Woon je bijvoorbeeld in een koopwoning en heb je nog een grote hypotheeklast? Dan kun je overwegen bijvoorbeeld kleiner te gaan wonen of de hypotheek over te sluiten. Ook kun je je woonlasten verder verlagen door je huis te verduurzamen voor later.

Wil je weten welke regeling het beste binnen jouw situatie past? Neem dan contact op met onze financieel adviseurs.

Gerelateerd Nieuws

Hoe stop je vóór je AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd loopt de komende jaren op naar 67 jaar. Wil je ee...
Lees meer

Wat is de 58+ regeling?

Hoe zat het ook alweer met de 58+ regeling? Schaven aan jouw Toek...
Lees meer