News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Overzicht uitgaven kan confronterend zijn

Hanneke Zwerver is budgetcoach voor CNV Geldzorg. Ze biedt hulp bij financiële vragen, iets  waar op dit moment veel behoefte aan is. Misschien wil jij ook wel eens advies inwinnen bij een budgetcoach. Hanneke vertelt wat je kunt verwachten.

De aanvragers (‘klanten’):
“De meesten komen via hun werkgever in contact met CNV Geldzorg. Deze tijd is heel onzeker. Doordat de vaste lasten stijgen komen veel mensen  niet uit met hun geld. Zelfs tweeverdieners komen op een punt dat zij keuzes moeten maken. We komen uit een tijd waarin mensen 3 keer per jaar op vakantie gingen. Dat is misschien wat teveel van het goede. Door je bestedingspatroon aan te passen kun je financiële problemen verhelpen of voorkomen.”

Het traject:
“De trajecten die ik voor bedrijven doe, beginnen met een algemene cursus. 6 van de 10 mensen zijn daarmee voldoende geholpen. De cursus laat zien hoe je inzicht krijgt in je financiën. Bij financiële problemen is het overzicht vaak een beetje zoek. De overige 4 cursisten hebben vaak te maken met zogenaamde life events, zoals een echtscheiding of ziekte, waardoor er sprake is van een inkomensval. Als budgetcoach ken ik de weg in de financiële regelingen. Soms moeten mensen een beroep moet doen op minimaregelingen. Daar help ik bij.”

Financieel fitpakketten:
“Medewerkers in de interieurbouw en meubelindustrie kunnen gratis gebruik maken van de Financieel Fitpakketten van CNV Geldzorg. Daarin bieden we 3 trajecten, elk gericht op een  andere levensfases. De gesprekken verlopen hoofdzakelijk via de telefoon. Wat ik vooral doe, is inzicht bieden in de inkomsten en het uitgavepatroon. Ik laat ze altijd een overzicht maken van hun uitgaven. Dat kan confronterend zijn. ‘Geef ik daar zóveel aan uit?’, hoor ik vaak. Veel uitgaven betaal je nu eenmaal met je pinpas, daardoor raak je het overzicht kwijt. Als mensen schulden hebben, adviseren we vaak een vast bedrag per week op te nemen en daar de boodschappen van te betalen. Je moet voorkomen dat je in de problemen komt, want dat brengt nog meer kosten met zich mee. Incassokosten zijn al gauw 40 euro en word je afgesloten van de energie, dan kost het 1.300 euro om weer aan te sluiten. Als je je financiën zelf niet op orde kunt brengen, is het belangrijk zo snel mogelijk hulp zoeken.”

Drempel:
“Veel mensen moeten een drempel over om over hun geldzorgen te praten. Er is veel schaamte, terwijl je er echt niet altijd iets aan kunt doen. Financiële zorgen worden echt niet alleen veroorzaakt door onverantwoorde uitgaven. Ik zei al dat sommigen door ziekte of een echtscheiding terugvallen in inkomen. Maar er zijn ook mensen die nooit hebben geleerd hoe ze met geld moeten omgaan. Ik probeer ze eerst gerust te stellen. Als ik eenmaal het vertrouwen heb gewonnen, dan kunnen we verder. In het zoeken naar oplossingen kan ik best streng zijn. Om van je geldzorgen af te komen, moet je nu eenmaal keuzes maken. Dat is niet altijd leuk, maar het werkt wel.”

Oplossingen:
“Na een eerste gesprek is het gros geholpen. Ik geef advies over mogelijke besparingen en ik weet op welke tegemoetkomingen mensen recht hebben. We laten met zijn allen veel geld liggen. De energietoeslag is voor 40% opgehaald. Dat betekent dat 60% van degenen die er recht op hebben geen aanvraag heeft gedaan. Dat is een bedrag van 1.300 euro. Ik zet de hulpvragers wel zelf aan het werk. Als er bijvoorbeeld afspraken gemaakt moeten worden met schuldeisers, dan help ik bij de voorbereiding. Als het lukt, laat ik ze zelf het gesprek aangaan. Dat is niet altijd makkelijk, maar uiteindelijk geeft dat vertrouwen en kracht. Een oplossing hoeft trouwens niet altijd groots te zijn. Ik heb een vrouw geholpen die in de problemen kwam doordat ze in de ziektewet belandde. Ik vertelde haar dat ze haar hypotheekrenteaftrek elke maand kon terugkrijgen. Dat wist ze helemaal niet. Dat gaf haar net dat beetje lucht dat ze nodig had. Overigens is mijn advies vrijblijvend. Als iemand besluit toch geld uit te geven aan onnodige zaken, dan is dat zijn eigen keus.”

Wil je ook eens in gesprek met Hanneke of een van haar collega’s? Vraag dan een Financieel Fitpakket van CNV Geldzorg aan. Je leest er meer over op onze pagina’s Geldzaken.

 

Gerelateerd Nieuws

Geldzorgen? Praat erover

Geloof het of niet, je bent niet de enige die niet altijd uitkomt...
Lees meer

Financieel fit

Door een verandering in je leven kan het een uitdaging worden om ...
Lees meer