News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Dyslexie ontdekken op latere leeftijd – adviseur Henry vertelt

Henry (60) is één van de adviseurs van Schaven aan jouw toekomst. Hij is gepassioneerd trombonist en ziet muziek in alles. Maar ook letters dansten op muziek wanneer hij las. Altijd dacht Henry dat dit erbij hoorde, maar op latere leeftijd ontdekte hij dat dit dyslexie was. Hoe gaat Henry met zijn dyslexie om en heeft het invloed op zijn werk? In dit interview vertelt hij er alles over.

 

Hoe ben je erachter gekomen dat je dyslexie hebt?

Door de jaren heen kwam ik erachter dat mijn klachten overeenkomen met die van mensen met dyslexie. Dansende letters, concentratieproblemen en spellingsfouten. Ik had teksten perfect uitgewerkt in mijn hoofd, maar het lukte me niet om ze ook op papier te krijgen. Pas toen dyslexie meer onder de aandacht kwam in onze maatschappij, kwam ik erachter dat ik wel eens dyslexie zou kunnen hebben. Dit was rond mijn 50e levensjaar. 

 

Wat merkte je als kind van je dyslexie?

Achteraf gezien was het altijd al duidelijk. Als kind kon ik moeilijk teksten in me opnemen. Ik had er de concentratie niet voor. ‘Dat komt vast door mijn enthousiasme’, dacht ik. Spelling en begrijpend lezen waren niet echt mijn ding. Teksten verklaren daarentegen kon ik als geen ander. Daar krikte ik mijn cijfers mee op.

 

Wat voor invloed heeft dyslexie op je werk?

Mijn dyslexie heeft ook veel positieve kanten. Ik ben enthousiast en toon initiatief. Ik compenseer mijn dyslexie met mijn verbale kracht en heb een grote woordenschat. In mijn werk als adviseur komt dit goed van pas. Maar wanneer het op teksten aankomt, schakel ik graag de hulp van mijn collega’s in. Wanneer ik een belangrijke tekst geschreven heb, laat ik deze altijd checken. Dit bevordert onze samenwerking. Dyslexie heeft gelukkig geen beperkende invloed op mijn werk. Dat hoeft in geen enkel geval zo te zijn, vind ik.

 

Welke tips heb je voor anderen in een soortgelijke situatie?

Maak het bespreekbaar. Geef aan dat je moeite hebt met teksten lezen. Zeg dit niet alleen op je werk, maar ook in je privéomgeving. Gelukkig heb ik zelf altijd verrassend behulpzame en begripvolle reacties gehad. Het is heel fijn als je omgeving zo reageert. Onderzoek ook of je trainingen kunt volgen die je helpen, deze worden vaak gesubsidieerd. Benadruk ook vooral het positieve. Benut je sterke krachten. Mensen met dyslexie zijn juist vaak erg creatief, verbaal sterk en kunnen praktisch goed leren. Zo maak je de mooiste dingen. Je kunt een uitstekend vakspecialist zijn, óók met dyslexie.

 

Onze adviseurs helpen je verder

Heb jij dyslexie, of heb je het vermoeden dat je dit hebt? Soms kan het lastig zijn dit bespreekbaar te maken in je omgeving. Leg dan gerust contact met Henry of één van onze andere adviseurs. Zij kunnen je helpen. Uiteraard kun je ook bij onze adviseurs terecht voor meer informatie over trainingen of opleidingen. Je kunt samen met Jouw Toekomst Adviseur bespreekbaar maken wat het beste bij jou past. We helpen je ook met de subsidiëring hiervan.