News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Wat zit er in de pot: ken jij de symbolen op verpakkingen?

Als je regelmatig werkt met lakken, lijmen of andere potentieel gevaarlijke stoffen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de symbolen op de verpakking. Fabrikanten zijn verplicht om te waarschuwen voor de risico's die gepaard gaan met het gebruik van deze producten. Sommige gevaren zijn direct merkbaar, zoals bijtend, giftig of irriterend, maar andere kunnen op lange termijn pas merkbaar zijn. Heel belangrijk dus, om ook de langetermijngevolgen in de gaten te houden.

 

Wat betekent dit symbool?

Sommige symbolen die je op de verpakking kunt tegenkomen, lijken misschien niet meteen duidelijk. Weet jij bijvoorbeeld wat onderstaand symbool betekent? 

Dit symbool geeft aan dat de stof gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Dat kan ook pas op langere termijn merkbaar worden. Dit gevaar kan zich voordoen door inademing, inslikken of contact met de huid.

 

Veiligheidsinformatiebladen

Jouw werkgever is verplicht om bij elke eerste zending van een nieuw product een Veiligheidsinformatieblad (VIB) te ontvangen van de leverancier. Het VIB wordt ook wel Material Safety Data Sheet (MSDS) genoemd. Het Veiligheidsinformatieblad (VIB) of Material Safety Data Sheet (MSDS) geeft veel meer gedetailleerde informatie dan wat op de pot staat. Het legt uit welke delen van het product schadelijk zijn, hoe ze schadelijk kunnen zijn, onder welke omstandigheden, in welke mate en welke beschermende maatregelen de gebruiker moet nemen. De werkgever kan met behulp van deze informatie de medewerkers op de juiste manier beschermen en kan in overleg met de leverancier bepalen of er inmiddels een veiliger product beschikbaar is.

 

Informatie over symbolen en hun betekenis

Wil je meer weten over de symbolen en hun betekenis? Op de website van de NVWA vind je een overzicht van de verschillende gevaarsymbolen en hun betekenissen. Dit kan je helpen om de risico’s te weten te komen en passende voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

Meer weten over veilig werken met lakken en lijmen?

Lees ook ons nieuwsartikel over veilig werken met lakken en lijmen. We geven je tips en adviezen om op een veilige manier met deze producten om te gaan en zo jezelf en je collega's te beschermen. Meer weten over lakken met behulp van spuiten? Dat lees je hier.

Gerelateerd Nieuws

Beschermingsmaatregelen bij spuiten met lakken

In de interieurbouw en meubelindustrie is het heel gebruikelijk o...
Lees meer