Lakken en lijmen

Als je gebruik maakt van lakken, lijmen en beitsen kun je in aanraking komen met gevaarlijke stoffen zoals oplosmiddelen. Oplosmiddelen tasten huid, zenuwstelsel en organen aan en kunnen leiden tot eczeem, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, hart- en longklachten, zelfs vruchtbaarheidsproblemen of Organo Psycho Syndroom (OPS) oftewel de aantasting van het zenuwstelsel. Daarom is het van belang om te kiezen voor minder schadelijke alternatieven en deze stoffen op de juiste manier te gebruiken. In lakken, lijmen en beitsen kunnen ook andere gevaarlijke stoffen voorkomen dan oplosmiddelen. Lees hiervoor de veiligheidsinformatiebladen.

gevaarlijke stoffen

Dit kun je zelf doen:

 1. Ga in gesprek met je werkgever over het vervangen van producten die oplosmiddel bevatten. Denk aan watergedragen lakken, UV-lakken, medium solid lakken en watergedragen contactlijmen. Kijk in de veiligheidsinformatiebladen of er geen andere vervelende stoffen in zitten, zoals kankerverwekkende stoffen. De risico’s van een product kun je lezen op het blik of vat. 
 2. Houd de spuitbeweging kort en strak. Zorg dus voor zo min mogelijk overspray. Houd de spuitdruk zo laag mogelijk. En gebruik de juiste nozzle.
 3. De risico’s staan op het blik of vat Lees altijd het etiket. Vraag ook om het veiligheidsinformatieblad. En let op de gevaarsymbolen.
 4. Spuit altijd voor de afzuigwand. Zorg voor ventilatie en afzuiging tijdens het klaarmaken van de lak of lijm, het spuiten en kwasten en het uitwrijven en drogen.
 5. Gebruik de afzuigwand goed. Ga dus niet tussen de afzuigwand en het object in staan. Verder moet het object zo dicht mogelijk bij de afzuigwand staan, het liefst op een draaiplateau. En loop er niet omheen.
 6. Geef de schone lucht vrije doorgang. Zorg daarom voor een goed opgeruimde werkplek. Dus niet de afzuigwand- of installatie blokkeren met materialen en plaats ook niet teveel objecten in de spuitruimte.
 7. Laat doeken drogen voor de afzuigwand. Ventileer bij schoonmaak van apparatuur, doeken of kwasten.
 8. Voorkom inademing van damp tijdens de droging. Laat lak- of lijmwerk op afstand drogen, het liefst in een aparte droogruimte of voor een afzuigwand. In ieder geval niet achter de spuiter laten drogen.
 9. Zorg voor een schone opslagruimte. Dek lijm, lak of beits altijd direct af. Dit kun je doen door het blik of vat direct te sluiten na gebruik, de doeken afgesloten te bewaren en afval direct weg te gooien.
 10. Gebruik altijd een half- of volgelaatsmasker. Het is dus nodig om een gelaatsmasker te dragen, want een stofkapje helpt niet. Gebruik ook beschermende kleding en handschoenen, ook bij de voorbereiding en de schoonmaak.
 11. Vervang direct onveilige PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen). Controleer of de filters aan vervanging toe zijn, of de handschoenen nog heel zijn en of er geen barst in het maskerscherm zit.