News Created with Sketch. Geplaatst op:
15-10-2021
.

10.000 stappen of een half uur bewegen?

Misschien heb jij ook wel zo’n handige stappenteller waarmee je dagelijks 10.000 stappen probeert te halen. Lekker bezig, maar volgens onderzoek kun je hem beter ánders instellen. Dagelijks een half uur bewegen doet je lijf meer goed elke dag 10.000 stappen zetten.

Nu.nl dook in een onderzoek van het Journal of the American Medical Association (JAMA). Hierin werd aangetoond dat het eigenlijk al voldoende is om dagelijks 7.000 stappen te zetten. Mensen van middelbare leeftijd die dat doen, zouden 50 tot 70 procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan minder actieve leeftijdgenoten.

Meet je je stappen met een stappenteller, dan geeft dat een geflatteerd beeld. Een stappenteller telt immers ook de stappen die je zet van de bank naar de koelkast. Met die stappen kom je wel even uit je luie stoel, maar die dragen niet werkelijk bij aan je gezondheid.

Volgens de norm gezond bewegen zou je dagelijks een half uur moeten bewegen. Reken je dat om naar stappen, dan kom je op zo’n 4.000 stappen per dag. Tel daar de wandelingetjes naar de wc en het aanrecht bij op, dan kom je op 7.000 stappen.

Volgens het artikel is het beter te kijken naar de duur van de beweging. Daarbij is een half uur aan een stuk dus beter dan 7.000 stapjes verdeeld over de dag. Van die 50 stapjes naar de keuken zijn je bloedvaten bepaald niet onder de indruk. Deze worden pas fit als je ze regelmatig een boost geeft. Dat begint pas als je minstens 5 tot 10 minuten in beweging bent.

De conclusie: Een stappenteller zou eigenlijk pas na 5 minuten moeten gaan tellen. Nog beter is het om bij te houden of je een half uur aaneen hebt bewogen op een dag.