News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

5 tips tegen de januaridip

Vandaag is het blue monday, volgens deskundigen de meest deprimerende dag van het jaar. Maar het is niet alleen deze ene dag. Heel januari voelt als een lange maandag. Hoe komt dat toch? Maar vooral, wat doe je eraan?

Heel januari voelt als een lange maandag. Daarvoor is een aantal redenen aan te wijzen. Om te beginnen is het in januari ineens afgelopen met alle feestelijkheden. Vanaf november leven we met zijn allen toe naar Sinterklaas, de kerst en oud en nieuw. Sommigen maken daar echt veel werk van. Als het dan voorbij is, geeft dat een leeg gevoel. Vooral fanatieke gebruikers van social media krijgen het voor hun kiezen. Wat kan je nog delen met je volgers nu alle leuke feestjes zijn geweest?

In de tweede plaats is er de worsteling met de goede voornemens. Heb je net besloten een maand niet te drinken en vaker naar de sportschool te gaan en dan word je verwacht op nieuwjaarsborrels. Gezellig, daar niet van, maar het vraagt extra doorzettingsvermogen. Als het niet lukt je voornemens vol te houden, dan doet dat wat met je.

Tot besluit draagt het sombere weer ook bij aan de januaridip. Het gebrek aan zon maakt somber en als je iets wilt ondernemen, dan moet je door de regen en de kou. Dan is er nog maar een kleine extra hindernis nodig om van je voornemen af te wijken. ’s Morgensvroeg naar de sportschool? Misschien in maart weer eens proberen.

Tips tegen de januaridip
In januari komen we tot het besef dat het lang duurt voor we weer eens iets leuks hebben en dat het voorjaar ver weg is. Genoeg geklaagd. Wat kan je doen om je beter te voelen?

  1. Zorg goed voor jezelf. Kook gezond en beweeg. Als je beweegt, dan komt er endorfine vrij. Probeer dagelijks een half uur te bewegen. Daardoor voel je je mentaal beter, je krijgt meer energie en je slaapt beter.
  2. Begin later aan je goede voornemens of leg de lat wat lager. Als je niet lekker in je vel zit, is het geen goed moment om jezelf dingen op te leggen of te ontzeggen. Wees lief voor jezelf en begin op een moment dat de omstandigheden gunstiger zijn.
  3. Plan iets leuks. Maak een afspraak met vrienden, bereid je zomervakantie alvast voor of plan een etentje met nieuwe gerechten. Nadenken over leuke dingen, maakt je vrolijk.
  4. Wees actief binnenshuis. Verschuif je meubelen of verf je muren. Maak een lijst met favoriete films of muziek. Plan een Spotify-avondje met een vriend en luister naar elkaars favoriete nummers.
  5. Praat over je dip. Neem iemand in vertrouwen. Iedere keer dat je erover praat, wordt je dip een beetje lichter. Bovendien is gedeelde smart, halve smart. Het besef dat meer mensen last hebben van een dip, maakt het draaglijker.

 

Doen deze tips niks voor je humeur, dan is er misschien meer aan de hand. Ben je langer dan 2 weken onafgebroken somber en vermoeid, maak dan eens een afspraak met je huisarts. Op Thuisarts.nl kun je meer informatie vinden over depressies.

 

 

 

 

Gerelateerd Nieuws

Een burn-out is geen depressie

Maandelijks zoeken zo’n 2000 mensen op Google naar ‘Ben ik depres...
Lees meer

Zo herken je stress en een burn-out

Misschien ken je het gevoel wel: uitgeblust aan het einde van de ...
Lees meer