News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

5 tips tegen huidkanker

De zon. We hebben hem zo gemist. Toch is het verstandig om niet meteen hele dagen te liggen bakken. Verbranding ligt op de loer en daarmee de kans op huidkanker. Wat kan je ertegen doen?

1. Zorg voor een goede beschermingsfactor

Jouw huidtype en de zonkracht bepalen welke SPF (Sun Protection Factor) je nodig hebt. Hoe lichter je huid is, hoe sneller je verbrandt en hoe groter de kans op huidkanker. In Nederland gebruik je minimaal factor 30. Een half uur voor je naar buiten gaat, smeer je je in en dat herhaal je elke 2 uur. Na zwemmen of zweten smeer je je opnieuw in, ook als jouw zonnebrandcrème ‘waterbestendig’ is.

Bewaar zonnebrand maximaal 12 maanden en laat het niet in de volle zon staan. In beide gevallen kan de SPF namelijk teruglopen en dus minder goed beschermen.

2. Trek een t-shirt aan

Ook kleding en hoeden beschermen je tegen de zon. Wist je dat een droog wit t-shirt een SPF van 15 heeft? Hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, hoe minder bescherming tegen UV-stralen. Gebruik een UV-werende zonnebril met CE-merk.

3. Mijd de zon tussen 12 en 15 uur

De zonkracht is op zijn sterkst tussen 12 en 15 uur. Zoek in die uren de schaduw op, maar opgepast: ook in de schaduw kun je verbranden. Bijvoorbeeld als een parasol niet is gemaakt van UV-werend materiaal of door indirecte straling. Smeer je dus ook in als je in de schaduw zit.

4. Voorgebruind? Ook smeren

Als je denkt dat je je huid kunt voorbereiden op de zon door een zonnebankkuurtje, dan moeten we je teleurstellen. Veel zonnebanken stralen alleen UVA-licht uit. Deze stralen bieden geen natuurlijke bescherming, maar leiden wel tot huidveroudering en huidkanker. Door UVB-straling kan je huid dikker worden. Dit biedt een natuurlijke bescherming tegen een te hoge UV-belasting. Helaas is deze bescherming beperkt en kan hij niet voorkomen dat je alsnog verbrandt.

5. Controleer je huid

Controleer je huid regelmatig. Opvallende en vreemd gekleurde plekken kunnen wijzen op huidkanker. Dat geldt ook voor plekken die jeuken en bloeden. Bultjes die groeien of wondjes die niet lijken te genezen vragen ook om extra aandacht. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.