News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

In de tang, uit de tang

De staande tang of de forward fold is een relatief eenvoudige yogahouding die ervoor zorgt dat je minder stress ervaart en je spijsvertering op gang komt. Als je elke dag een kleine minuut voorover hangt, voel je je als herboren.

Ons lichaam kent 2 standen: de fight of flightstand en de rest en digeststand. Als je aan het werk bent sta je in de eerste stand. In fight of flight sta je steeds ‘aan’. Als je nooit uit deze stand zou komen, zou dat ongelooflijk veel stress opleveren. Je maakt dan namelijk het hormoon cortisol aan. Dit veroorzaakt stress, maar zorgt er ook voor dat je extra buikvet vasthoudt.

Als je na een dag werken thuiskomt, zou je eigenlijk als vanzelf in de rest en digeststand moeten komen. In deze toestand kom je tot rust. Dat zorgt voor groei en herstel. Als je in rest en digest staat, dan zorgt je brein ervoor dat je vet verbrandt.

Na een pittige werkdag is het soms wat moeilijk om af te schakelen. Een eenvoudige manier om van fight of flight naar rest en digest te komen is de staande tang of de forward fold. In deze yogahouding is je hoofd lager dan je hart, hierdoor word je kalm en laat je stress los. Deze buiging stimuleert je spijsvertering en is ook een goede stretch voor je hamstrings en dat is lekker als je de hele dag op je benen hebt gestaan.

Zo doe je hem:

  1. Sta rechtop met je voeten op heupbreedte. Rol je schouders naar achteren en zorg voor een stabiele houding. Laat je armen langs je lichaam hangen. Dit noemen we de mountain pose.
  2. Adem uit en buig je bovenlichaam naar voren. Buig vanuit je heupen en houd je rug zoveel mogelijk recht. 
  3. Probeer met je buik je bovenbenen te raken. Als dat niet lukt dan mag je je knieën een beetje buigen.
  4. Zet je handen op de grond of houd je eigen ellebogen vast. Forceer niets.
  5. Verdeel je lichaamsgewicht over beide voeten. Let erop dat je kaak en schouders ontspannen zijn.
  6. Blijf ademen. In door de neus, uit door de mond en probeer met elke uitademhaling iets verder te buigen.
  7. Blijf 30 tot 60 seconden zo hangen.
  8. Kom op een inademing omhoog vanuit je heupen met een rechte rug.

 

Gerelateerd Nieuws

Minder stress met mindfulness

Jij hebt vast ook wel eens last van stress. Omdat je bang bent ee...
Lees meer