News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Digitaal detoxen in je vakantie

Op je thuiswerkplek stroomt de informatie binnen via je laptop en smartphone door nieuwsberichten, mails, appjes en de posts op social media. Wat doet dit met je brein en hoe ga je hier in de vakantie mee om?

Uit onderzoek van CNV Vakmensen blijkt dat steeds meer werkenden kampen met werkstress door de coronacrisis. Een van de aandachtspunten in dit onderzoek is hoe mensen het thuiswerken ervaren. Je werkt veel alleen en het contact met collega’s en leidinggevende is anders. Op je thuiswerkplek komt een stroom aan informatie binnen via je laptop en smartphone door nieuwsberichten, mails, appjes en de posts op social media. Wat doet dit met je brein en hoe ga je hier in de vakantie mee om?

Wat doen digitale prikkels met je brein?
Door je brein regelmatig te prikkelen met nieuwe informatie worden nieuwe verbindingen gemaakt. Door bijvoorbeeld iets nieuws te leren houd je je brein in goede conditie en word je creatiever. In ons dagelijkse leven worden we echter overstelpt met informatie. Elke keer als er een bericht, app of mail binnenkomt wordt het gelukshormoon dopamine aangemaakt in je hersenen. Je brein onthoudt dit fijne gevoel en gaat steeds weer op zoek naar dit gevoel.

Bij de dagelijkse stroom van informatie staan de hersenen continu in opperste staat van paraatheid. Bovendien kan je brein maar 1 ding tegelijk doen. Als je wordt afgeleid terwijl je geconcentreerd bezig bent, kost dat je hersenen extra capaciteit. Denk maar eens aan een thuiswerkdag waarin je tijdens een digitaal overleg een bericht op je smartphone ontvangt en tussendoor nog even een pakketje in ontvangst neemt.

Na een drukke dag ben je meestal wel in staat om met rust de balans weer te vinden. Maar een drukke periode met weinig rustmomenten zorgt ervoor dat de stress zich opbouwt in je lichaam. Het kan ervoor zorgen dat je je bijvoorbeeld opgejaagd en onrustig gaat voelen. Langdurige stress kan op die manier depressieve klachten, een burn-out en andere gezondheidsklachten veroorzaken.

Waarom is beeldbellen vermoeiend?
Als we communiceren zijn we continu bezig om bewust en onbewuste signalen op te vangen. Door bijvoorbeeld te letten op de lichaamshouding en de mimiek van de ander. Normaal gesproken is ons brein hieraan gewend en doen we dit automatisch. Tijdens het beeldbellen zie je alleen het hoofd en de schouders van de ander in beeld en geen handgebaren en andere lichaamstaal. Ook is soms de gezichtsuitdrukking moeilijk te zien door het kleine scherm of slechte beeldkwaliteit. Bij de galerijweergave moet het brein ook nog eens heel veel verschillende signalen opvangen. Tijdens het videobellen zijn er vaak ‘afleiders’ zoals de smartphone en tussendoor zijn we die ene taak nog aan het afmaken of mail aan het beantwoorden. Zoals eerder gezegd kan ons brein maar 1 ding tegelijk. Als je brein een grote hoeveelheid prikkels moet verwerken, leidt dat tot vermoeidheid, stress en het gevoel leeg te zijn na een digitaal overleg. (bron: National Geographic)

Wat zijn de effecten?
Een grote mate van digitale prikkels kan gevolgen hebben voor je concentratie, nachtrust en kan dus voor stress zorgen. Of erger: een burn-out en andere gezondheidsklachten. Bovendien kunnen ook rug- en nekklachten optreden door een verkeerde houding tijdens het gebruik van digitale middelen. Een ander risico is overgewicht door te weinig lichaamsbeweging. Wil je weten of jij digitaal in balans bent? Doe de test.

Hoe koppel je jezelf los in de vakantie en heeft dat effect?
Heb je vakantie en voel je wel wat voor wat minder digitale prikkels? Dan is dit het moment om een start maken met nieuwe gewoontes en na de zomer weer ontspannen aan het werk te gaan. Onderstaande tips kun je natuurlijk ook gewoon doorzetten na je vakantie zodat er balans ontstaat tussen offline en online.

Tips:

  • Zet je telefoon op stil en de notificaties uit. Staat je werkmail als app op je mobiel? Log uit zodat je minder gemakkelijk in de verleiding komt om deze te checken. Vele pushmeldingen en berichtgeving in apps zijn zo gemaakt dat het brein onmiddellijk de neiging heeft om te reageren.
  • Neem je telefoon niet mee naar je slaapkamer. Het gebruik van een beeldscherm 2 uur voor het slapen kan slecht zijn voor je nachtrust. Daarnaast is de kans kleiner dat je ‘s ochtends gelijk naar je telefoon grijpt bij het wakker worden om de berichten in het nieuws of op social media te lezen.
  • Gebruik je je telefoon als wekker? Probeer in je vakantie eens geen wekker te gebruiken. De wekfunctie zorgt voor een schrikreactie in de ochtend en dus gelijk een shot stresshormoon. Snoozen wordt dan ook in verband gebracht met stress en depressie. Word je ’s ochtends zonder wekker laat wakker? Ga dan eerder naar bed en probeer uit te vinden wat jouw natuurlijk ritme is. Na je vakantie kun je je nieuwe wekgewoonte voortzetten en zo je dag ontspannen beginnen zonder wekker.
  • Pak je vaak je telefoon uit verveling of gewoonte? Verwijder eens de apps die je het meest gebruikt. Je wordt zo bewust van de frequentie waarmee je je telefoon pakt en het levert tijdswinst op.
  • Maak er een gewoonte van om tijdens de maaltijden of in gezelschap van anderen je telefoon weg te leggen. Het bevordert de sfeer, je maakt gemakkelijker contact en eet bewuster.
  • Wil je een volledige digitale detox? Ga dan helemaal offline door je telefoon en/of internet uit te schakelen voor een bepaalde periode.

 

Na je vakantie

  • Houd notificaties uitgeschakeld en bouw vaste momenten in wanneer je je mail of apps checkt.
  • Beperk je digitale afspraken tot maximaal 45 minuten en zet je eigen beeld uit.
  • Telefoneer weer eens wat vaker of maak een wandelafspraak.
  • Beweeg iedere 20 minuten: sta op, ren de trap op en af, loop naar buiten voor frisse lucht.
  • Zorg voor daglicht en uitzicht naar buiten en wend je gezicht regelmatig af van het beeld.
  • Tot slot, focus altijd op 1 ding tegelijk en met volle aandacht in het moment. Multitasking kan het brein nou eenmaal niet en levert stress op.

 

Wat zijn jouw tips en ervaringen?
Wil je over dit onderwerp meer weten of ervaringen delen? Stuur dan een mail naar info@schavenaanjouwtoekomst.nl.