News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Een 10 voor slapen

Heeft het zin om je nachtrust te meten met een slaaptracker? Deskundigen zeggen van niet. De beste indicator voor goede slaap ben jijzelf.

Slaaptrackers zijn niet erg betrouwbaar, dat was al langer bekend. De sensoren in deze horloges meten je hartslag en hoe beweeglijk je bent. Hoe rustiger je ligt, hoe beter je slaapt. Dat is tenminste het uitgangspunt van de slaaptracker. De slaapscore die de meeste wearables geven mag je daarom ook met een korreltje zout nemen. Hoe je je slaap beleeft is tenslotte heel persoonlijk. Bovendien kun je de verschillende slaapfases eigenlijk alleen meten via hersengolven, dus met elektrodes op je hoofd.

Heb je een slaaptracker gekocht om je nachtrust te verbeteren, dan kan dat zelfs het omgekeerde effect hebben. Een lage slaapscore kan ervoor zorgen dat je je heel slecht gaat voelen. Daardoor kan je gaan piekeren en dat vergroot de slaapproblemen juist. Dat blijkt ook uit onderzoek.

Volgens deskundigen heb je geen app of tracker nodig om te bepalen of je goed hebt geslapen. Als je voldoende hebt geslapen en alle slaapfases hebt aangetikt, dan voel je je de hele dag energiek. Ben je moe als je wakker wordt? Druk je meerdere malen op snooze als de wekker gaat? Heb je halverwege de dag behoefte aan een dutje? Dan heb je mogelijk meer nachtrust nodig.

Dit kan je zelf proberen voor een goede nachtrust:

  1. Matig je alcoholgebruik
  2. Ga vroeger naar bed en kijk niet meer op je mobiele telefoon vlak voor je gaat slapen.
  3. Eet gezond en probeer regelmatig te bewegen. Vermijd een zware maaltijd voor bedtijd en stop op tijd met drinken.
  4. Lig je ’s nachts te piekeren? Probeer te achterhalen waarover je ligt te tobben. Is dat werkgerelateerd, praat er dan met je leidinggevende over. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

 

Helpen deze tips niet, dan is er misschien meer aan de hand. Mogelijk heb je slaapapneu of snurk je zonder dat je dat weet. Maak een afspraak met je huisarts en vraag om een doorverwijzing. Een behandeling tegen slapeloosheid wordt (deels) vanuit het basispakket van je zorgverzekering vergoed.


 

Gerelateerd Nieuws

Slaap als superpower

Als je slecht slaapt dan ben je niet alleen moe, het heeft ook ef...
Lees meer

Wake-up call voor slaap

Herken je dat gevoel? ’s Morgens uitgerust wakker worden, op tijd...
Lees meer

Slaap lekker!

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2...
Lees meer