News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Gezond gourmetten of dineren tijdens Kerstmis

Feestdagen en lekker eten gaan hand in hand. Gezellig dineren, gourmetten, borrelen of lekker snoepen: het hoort er allemaal bij. Een gezonde balans behouden is altijd belangrijk, ook tijdens de feestdagen. Maar, dit kan behoorlijk lastig zijn met al die verleidelijke lekkernijen.

 

Gezond gourmetten doe je zo

Gourmetten is een traditie die in veel gezelschappen jaarlijks terugkomt. De tafel staat vol lekkers en is verleidelijk om te blijven eten. Geniet bewust van alle lekkernijen, maar stop op tijd. Je eet al snel meer dan de bedoeling is. Het signaal dat je verzadigd bent, heeft namelijk 20 minuten vertraging. Eet dus rustig en bewust. Vol is vol!

 

Groenten gourmetten is lekker en gezond

Wil je het gourmetten gezonder maken? Dan is het slim om wat extra groenten op tafel te zetten. Denk aan paprika, champignons, courgette en cherrytomaten. Ze voegen niet alleen kleur toe, ze zijn ook nog eens gezond en lekker! Bak ze in een klein scheutje olie en strooi er bijvoorbeeld wat Italiaanse kruiden overheen.

 

Genieten van een gezond kerstdiner

 Als gourmetten niet jouw ding is, kun je nog steeds een gezond kerstdiner bereiden. Kies voor mager vlees of houd het lekker vegetarisch. Vul je bord met een kleurrijke mix van groenten. Kies voor bruin stokbrood in plaats van wit. Schenk er water met munt en citroen bij in plaats van frisdrank of alcohol. Of bereid een lekkere mocktail! Met een paar ingrediënten kun je al een heerlijke mocktail serveren:

Mistletoe mocktail voor 6 personen

  • 2 blikjes Ginger Ale
  • 6 takjes rozemarijn
  • 3 limoenen
  • 100 gram verse cranberry’s
  • 6 theelepels rietsuikersiroop
  • Kristalsuiker en ijsblokjes


Snijd 1 limoen doormidden. Wrijf met de snijkant over de bovenrand van je glazen. Doe wat kristalsuiker op een bordje. Draai hier de glazen ondersteboven in. Snijd de overige limoenen in partjes. Doe de rietsuikersiroop in de 6 glazen. Doe hier ijsblokjes bij en vul aan met Ginger Ale. Werk de glazen af met de cranberry’s, limoen en rozemarijn.

 

Zoete lekkernijen

Dan zijn daar ook nog eens die verleidelijke zoete lekkernijen. Af en toe een kerstkransje eten is geen enkel probleem. Maar wat is de invloed van suikers op je lichaam? Suikers geven je een korte energieboost, maar daarna kun je last hebben van die welbekende suikerdip. Je kunt vermoeid raken of last hebben van stemmingswisselingen. Houd dus je porties in de gaten en drink voldoende water. Kies ook eens voor pure chocolade, van minimaal 70% cacao. Dat is een goede, bewuste keuze.

 

Lekker eten zonder schuldgevoelens: het is zéker haalbaar tijdens de feestdagen. Geniet, houd balans en kies bewust. Zo maak je van de feestdagen een gezonde gelegenheid!

 

De leukste artikelen over de feestdagen hebben we samengevat in één overzichtelijke pdf! Je kunt de pdf hier downloaden.

Gerelateerd Nieuws

Zo zit het met je verlof- en vakantiedagen

De feestdagen staan in het teken van gezelligheid. Gelukkig krijg...
Lees meer

Dank u Sinterklaasje: 5 duurzame cadeautips voor ieder budget

Cadeautjes krijgen is leuk. Maar cadeautjes geven is misschien no...
Lees meer