Uit de enquête van Schaven aan jouw Toekomst blijkt dat een groot deel van de werknemers hun werk fysiek zwaar vindt en dat dit op latere leeftijd gezondheidsklachten veroorzaakt. Ook werkdruk, de energieverhouding en de combinatie rust/slaap is een belangrijk aandachtspunt. We vroegen Ralph Moorman, specialist op het gebied van voeding en hormonen, naar tips specifiek voor werknemers in de meubelindustrie en interieurbouw.
Wat is het verschil tussen man en vrouw als het om hormonen gaat?
Ralph: “Bij vrouwen wordt veel over hormonen gesproken. Het grootste verschil zit in de cyclus van de vrouw. Een vrouw heeft een maandritme waardoor het hormoonproces continu schommelt en die schommelingen kunnen soms klachten geven. Bovendien duurt het proces naar de menopauze lang. Deze periode kan gepaard gaan met overgangsklachten, waar veel over gesproken wordt. Bij mannen is er meer onwetendheid over de werking van hormonen. Zij hebben dan ook een meer stabiele hormoonhuishouding waarbij ze maar langzaam merken dat hormoon testosteron afneemt bij het ouder worden. Dit is een belangrijk hormoon voor de gezondheid van de man (én van de vrouw) en daarom belangrijk om op peil te houden. Mannen die regelmatig sporten zullen na hun 40ste jaar bijvoorbeeld merken dat ze minder snel herstellen na fysieke inspanning. Achteruitgang van de testosteronwerking kan je vertragen door een gezonde voeding en levensstijl. Het is dan ook goed nieuws dat bij sommige mannen de testosteronproductie tot op hoge leeftijd piekfijn in orde kan blijven. Dit komt waarschijnlijk door een combinatie van erfelijke eigenschappen en een gezonde leefstijl.”
Wat doen stress en werkdruk met je hormoonhuishouding?
“Ons stress-systeem is gebouwd op kortdurende stress. We hebben dan een ‘stress-moment’, gevolgd door productie van het anti-stresshormoon. Als je hevige stress ervaart, merk je dat je lichaam ook adrenaline aanmaakt: je hartslag gaat omhoog, je gaat trillen enzovoort. De belangrijkste vraag bij stress op de werkvloer is: wat kost je energie en wat geeft je juist energie?”
Is stress een probleem?
“Er zijn mensen die lange dagen maken zonder stress te ervaren. Anders wordt het als stress langdurig is. Iemand kan best lang onder stress functioneren, dat voelt ook wel lekker omdat je het als een soort flow ervaart. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je je lekker voelt. Als je echter te lang onder stress werkt, maakt ons lichaam langdurig teveel van het stresshormoon aan. Als je dit heel lang doortrekt kan het gebeuren dat je stress-systeem overbelast raakt, zoals bij een burn-out. Op dat moment doet het stress-systeem niet meer wat het moet doen. We zijn dan minder stressbestendig, ons immuunsysteem functioneert minder en zodoende worden we vatbaar(der) voor kwaaltjes bijvoorbeeld. Het is daarom belangrijk te monitoren hoeveel stress je ervaart en om tijdig je rustmomenten te pakken”.
Is het echt nodig om te sporten als je al een fysiek zware baan hebt? Je beweegt dan toch genoeg?
“Het is belangrijk onderscheid te maken tussen bewegen en trainen. Bewegen doe je bij een fysiek beroep veel. Maar het zijn wel bewegingen die je vaker doet en dus goed kent. Met trainen daag je jezelf uit om iets nieuws te leren of om beter te worden. Hiermee ontwikkel je kracht, spiermassa en uithoudingsvermogen. Dit is belangrijk om je hormoonhuishouding in balans te houden en gewrichtsklachten te voorkomen.”
Werknemers geven aan dat ze door verschillende omstandigheden soms kort slapen. Is dat erg?
“Bovenal is de vraag of je last hebt van slaaptekort. Ben je vermoeid, futloos? Ga bij jezelf na wat voor jou werkt. Kort slapen hoeft niet erg te zijn, er zijn mensen die met een korte nacht goed kunnen functioneren. Voor een goede hormoonhuishouding is een strak dagritme belangrijker dan het aantal uren slaap.”
Welke 3 tips kun je werknemers in de meubelbranche geven?
- Let op overgewicht: dit is erg belangrijk voor je hormoonhuishouding. Hoe hoger je vetpercentage hoe eerder je last krijgt van gezondheidsklachten!
- Vermijd chronische stress.
- Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel door een gezond vetpercentage, genoeg bewegen, voldoende slapen, voorkomen van stress en een gezond gebalanceerd voedingspatroon.
Over Ralph Moorman
Ralph Moorman studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. Hij is werkzaam als levensmiddelenadviseur, spreker, docent lifestylecoach volgens de principes van zijn eigen hormoonfactorprogramma. Van zijn hand verschenen de bestsellers De testofactor, De hormoonfactor, De boodschappencoach, Het hormoonbalansdieet en Hormoonbalans voor vrouwen. De boeken van Ralph worden uitgegeven door CocoBooks.