News Created with Sketch. Geplaatst op:
05-02-2021
.

Je biertje de baas

Je hebt Dry January overleefd. Misschien heb je een keer gesmokkeld, maar 1 ding is duidelijk: een maand geheelonthouding smaakt naar meer. Hoe houd je ook straks je alcoholconsumptie onder controle?

72% van de deelnemers aan IkPas drinkt na een half jaar ruim 5 glazen alcohol minder per week. Ook degenen die het niet de hele maand volhielden, zijn minder gaan drinken. Niet zo vreemd. Als je minder drinkt dan voel je je fysiek fitter, je slaapt beter en je mogelijk verlies je gewicht. Helemaal stoppen met alcohol is niet perse nodig, maar het is aan te raden je alcoholconsumptie in de hand te houden. Hoe word jij je biertje de baas?

  1. Houd bij wat je drinkt. Met een drinkdagboek zie je meteen als je weer meer drinkt. Ook kan het helpen om een beeld te krijgen wat jou triggert om (teveel) te drinken.
  2. Stel een limiet voor jezelf. Als je weet dat je gaat drinken, bepaal dan van tevoren wanneer het genoeg is en houd je daar ook aan. Wat ook helpt: een tijdstip benoemen waarop je stopt met drinken.
  3. Drink 1 op 1: na elk glas alcohol een glas water of een ander drankje zonder alcohol. Bestel in een restaurant een karaf water bij een fles wijn. Drink geen alcohol als je dorst hebt. Van alcohol krijg je juist meer dorst.
  4. Bedenk strategieën. Helemaal niets drinken is makkelijker dan minder drinken. Bedenk eens op welke momenten je teveel drinkt en wat je daaraan zou kunnen doen. Hoe kan je het aantal drankjes tijdens een voetbalwedstrijd beperken? Oefen in ‘nee’ zeggen.
  5. Drink alleen drankjes die je echt lekker vindt. Geniet van een goed glas wijn en laat dat shotje staan.

 

Meer informatie vind je op Ik pas. Daar kun je je ook meteen inschrijven voor de ’40 dagen geen druppel’-challenge die begint op 17 februari.