News Created with Sketch. Geplaatst op:
14-06-2021
.

Maak werk van je gewrichten

Bij een juiste werkhouding denk je vaak alleen aan het voorkomen van rugklachten. Dit is een bekende klacht in onze branche, maar een juiste werkhouding is ook super belangrijk voor je spieren, pezen én gewrichten. Wat kan je doen om jouw gewrichten gezond te houden?

We hebben allemaal wel eens last gehad van een van onze gewrichten. Een blessure aan je nek, knie, pols, heup, enkel of schouder komt helaas regelmatig voor en gelukkig is dit meestal van tijdelijke aard. In onze branche belasten we de gewrichten meer dan je zou verwachten. Denk bijvoorbeeld ook aan schokken en trillingen die door je arm (pols-, elleboog-, schoudergewricht) gaan als je aan het werk bent.

Wat is een gewricht?

Een gewricht is het punt waar 2 of meer botten met elkaar verbonden zijn. Ze zorgen ervoor dat je soepele bewegingen kunt maken. Gezonde mensen beschouwen goed werkende gewrichten meestal als vanzelfsprekend, maar door ziekte, ouderdom of verkeerd bewegen kunnen ze worden aangetast. Lief zijn voor je gewrichten is altijd belangrijk, zeker als ze al pijnlijk zijn.

Wat kan je doen?

Je kunt jouw gewrichten gezond houden door soepel door te bewegen en gezond en gevarieerd te eten. Gewoon simpel door te blijven lopen, fietsen en zwemmen voorkom je gewrichtsklachten. Als je enige last hebt van je gewrichten is het belangrijk ze te blijven bewegen en ze soepel te houden, want voor pijnlijke gewrichten geldt ook ‘use it or lose it’. Oftewel: als je je gewrichten niet gebruikt, dan worden ze steeds minder goed.

Eigenlijk is bij alles wat je doet belangrijk een rechte houding aan te nemen. Dus ook bij staan en zitten. Denk als je staat of zit aan een denkbeeldig touwtje dat je vanaf je kruin rechtop trekt. Oren, schouders, heupen, knieën en enkels moeten in een rechte lijn zijn. Op die manier zorgen je spieren en botten ervoor dat er zo min mogelijk spanning staat op je gewrichten Uiteraard is het bij tillen en dragen, trekken en duwen van zware lasten helemaal belangrijk om je gewrichten zo min mogelijk te belasten.

5 tips voor gezonde gewrichten:

  1. Bescherm je gewrichten

Gebruik een kniemat of kniekussen bij montagewerkzaamheden. Heb je al lichte gewrichtsklachten, gebruik dan een brace.

  1. Ga voor een gezond gewicht

Als je te zwaar bent, dan moeten je gewrichten harder werken. Door gezond te eten val je al snel enkele kilo’s af en alle beetjes helpen: de belasting van je knieën, enkels, heupen en rug neemt dan  snel af.

  1. Eet vis

De omega 3-vetzuren uit vette vis zoals zalm, makreel en haring kunnen helpen om je gewrichten gezond te houden. Als je niet van vis houdt, kun je ook viscapsules slikken.

  1. Stop met roken

Roken vermindert de botmassa wat leidt tot osteoporose, ook wel poreuze of zwakke botten genoemd. Hierdoor heb je een hogere kans op botbreuken of gewrichtsproblemen dan niet-rokers. Door te stoppen met roken blijft je lichaam gezond en sterk. En het bespaart ook nog veel geld.

  1. Versterk je core.

Sterke buik- en rugspieren zijn belangrijk voor een goede stabiliteit. Hoe meer stabiliteit je hebt, des te kleiner is de kans op schade aan je gewrichten als gevolg van een val. Daarnaast helpt het een goede rechte houding aan te nemen bij alles wat je doet.

Wil je meer weten over Gezonde gewrichten, volg dan de online cursus over dit onderwerp

Heb je al last van  je gewrichten, dan biedt de cursus over reuma en artrose je interessante aanvullende informatie.