News Created with Sketch. Geplaatst op:
17-11-2022
.

Routine geeft je power

Wij zijn gewoontedieren. 95% van ons gedrag is gebaseerd op gewoontes. Dat maakt het moeilijk om gestelde doelen te behalen. Als je ingesleten gewoontes kunt vervangen door een bewuste routine, versterk je je wilskracht. Hier vertellen we hoe je dat doet.

Misschien herken je dit wel: je stelt doelen voor jezelf, maar het lukt je niet je gedrag zó te veranderen dat je die doelen ook werkelijk behaalt. Dit noemen ze de intention-behaviour gap. Je weet wat je wilt, maar laat je toch afleiden door allerlei obstakels; een blessure, een partner die niet meewerkt of een hardnekkige gewoonte. De invloed van deze obstakels wordt vaak onderschat en de eigen wilskracht wordt overschat, zo blijkt uit onderzoek.

Wilskracht is geen bron waar je oneindig uit kunt putten. Misschien houd je je nieuwe gedrag een paar weken vol, maar dan komt er een dag waarin je weer vervalt in je oude gewoontes. Dat komt doordat ons gedrag voor 95% is gebaseerd op gewoontes. We leven op de automatische piloot. Je kunt je wilskracht versterken door je vaste patronen te doorbreken en bewuste keuzes te maken.

Wil je hier serieus mee aan de slag, dan begin je met het opstellen van een bewuste ochtendroutine. En dat is iets anders dan snoozen, douchen, een boterham naar binnen proppen en haasten naar je werk. Als je je dag bewust begint, krijg je meer energie en meer focus en ben je dus een stuk productiever. Dit geeft je power en zelfvertrouwen en het versterkt je wilskracht.

Kijk eens naar deze routinetips:

  1. Sta op als je wekker gaat. Snooze niet. Zet eventueel je wekker aan de andere kant van de kamer zodat je wel uit bed moet.
  2. Doe meteen de gordijnen open of doe het licht aan. Een nieuwe dag is begonnen.
  3. Drink een glas water.
  4. Mediteer een minuut of 7. Probeer met je gedachten los te komen van de dingen die je die dag ‘moet’ doen.
  5. Doe gedurende 5 minuten lichaamsoefeningen.
  6. Maak je bed op. Dat geeft rust voor als je thuiskomt.
  7. Neem een koude douche.

 

Probeer je nieuwe routine 2 weken uit. Je zult zien dat je je elke dag sterker voelt. In onze catalogus vind je een aantal trainingen die je kunnen helpen bij het doorbreken van vaste patronen en het vergroten van je wilskracht. Deze zijn gratis voor medewerkers in de interieurbouw en meubelindustrie.

 

(Bronnen: tipslikesugar.be en energy-up.nl)