News Created with Sketch. Geplaatst op:
09-05-2022
.

Van vermoeidheid tot zonneallergie

Wat worden we toch vrolijk van de zon. Helaas brengen de stijgende temperaturen ook een aantal zomerkwaaltjes me zich mee. Wat kun je doen tegen vermoeidheid of zonneallergie?

Vermoeidheid
Veel mensen zijn vermoeid in het voorjaar. Dat komt doordat hun voorraad vitamine D vrijwel op is. Omdat er in de wintermaanden weinig zon schijnt, maak je ook weinig vitamine D aan. Bovendien slapen veel mensen slecht in het voorjaar. Dit heeft te maken met het verzetten van de klok en de stijgende temperaturen.

Tips: Ga naar buiten. Zon het zonlicht op en beweeg in de buitenlucht. Eet voedsel dat rijk is aan vitamine D, zoals haring en makreel. Slik eventueel een vitaminepreparaat.

Pollenallergie
Pollen in de lucht veroorzaken kriebels in je neus, jeuk en hoofdpijn. Een pollenallergie herken je doordat de klachten verergeren als je naar buiten gaat. Ook heb je vaak last van waterige en jeukende ogen.

Tips: Blijf binnen op zonnige en winderige dagen. Lucht je huis na een regenbui. Droog je was binnen en was je haar regelmatig. Check het pollennieuws. Ben je hooikoortspatiënt, haal dan een verstuiver in huis voor het pollenseizoen rond mei losbarst.

Koortslip
De koortslip gedijt prima bij goed weer. Zonlicht activeert het virus dat de jeukende en pijnlijke lip veroorzaakt.

Tips: Houd je weerstand op peil. Eet vitaminerijk voedsel of slik extra vitamines aan het eind van de winter. Verzorg je lippen met een balsem met uv-filter. Toch een koortslip? Een crème met antivirale werking versnelt de genezing.

Tekenbeet
Teken verstoppen zich in gras en struiken. Sommige teken hebben de Lyme-bacterie bij zich. Word je gebeten door een teek, dan loop je een risico. Een tekenbeet voel je nagenoeg niet, maar van de ziekte van Lyme kun je nog jaren last hebben. 2 tot 3 procent van de mensen met een tekenbeet, krijgt de ziekte van Lyme.

Tips: Blijf in de zomer uit hoog gras en struiken. Draag goed sluitende kleding met lange mouwen en doe je broekspijpen in je sokken. Check aan het einde van de dag je lichaam op teken.

Zonneallergie
Na een lange winter moet je huid weer even wennen aan de zon. Na de eerste zonnestralen kun je last krijgen van jeukende bultjes en rode vlekken. Deze huiduitslag is een allergische reactie op uv-straling. Parfum, crèmes en medicijnen kunnen de klachten verergeren.

Tips: Ga niet direct in de volle zon zitten, maar geef je huid de kans aan het zonlicht te wennen. Smeer je goed in met zonnebrandcrème of een sunblock. Plakjes komkommer of aardappel kunnen de klachten verminderen.