News Created with Sketch. Geplaatst op:
12-02-2021
.

Verplicht met vakantie

Neem je geen vakantie op omdat je toch nergens heen kunt? Slechte zaak. Ook in je eigen omgeving kun je rust vinden en weer opladen.

Vrije tijd en vakantie is hard nodig. Dat stelt arbeidspsycholooog Jessica de Bloom in Brabants Dagblad. Veel mensen stellen hun vakantie uit omdat ze op het moment toch nergens naartoe kunnen. Een slechte zaak, vindt De Bloom. “Veel mensen werken thuis, minder ergonomisch dan op je werk. We maken ons zorgen als gevolg van de overdaad aan coronanieuws. We zijn extra belast, omdat de kinderen veel thuis zijn. Des te meer reden om vakantie te nemen.”

Bloom onderbouwt haar stelling met het wetenschappelijke DRAMMA-model. DRAMMA staat voor Detachment (onthechting), Relaxation (ontspanning), Autonomy (autonomie), Mastery (nieuwe dingen leren), Meaning (iets betekenisvol doen) en Affiliation (verbondenheid). Als deze elementen terugkomen in je vakantie, dan geeft dat rust. Ook in je eigen omgeving kun je het DRAMMA-model toepassen:

  • Detachment: Maak een out of office reply aan en berg desnoods je laptop achter slot en grendel.
  • Relaxation: Neem een bad of mediteer. Op de website online mediteren vind je gratis oefeningen.
  • Autonomy: Deel je eigen dag in. Sta op als jij daar zin in hebt en plan een extra late lunch.
  • Mastery: Leer iets nieuws. In onze catalogus vind je ook online cursussen die niet-werkgerelateerd zijn, zoals Hardlopen, Digitale fotografie en Denken zoals André Rieu.
  • Meaning: Doe een boodschap voor een oudere die de deur niet uit durft of ga een uurtje ploggen.
  • Affiliation: Plan een wandelafspraak met een vriend of organiseer een spelletjesavond voor het gezin.

 

Wat je ook gaat doen, het is belangrijk dat je afstand neemt van je werk. Als je je dagelijkse routine doorbreekt, dan laad je weer op. Een enkele vakantie per jaar is volgens De Bloom onvoldoende. In een korte periode kun je namelijk niet helemaal opladen voor een heel jaar. Wil je het helemaal goed doen, dan is rust een wezenlijk onderdeel van je werkdag.

(bron: Brabants dagblad)