News Created with Sketch. Geplaatst op:
18-06-2021
.

Vraag en antwoord: Coronavaccin

Het lijkt erop dat we het Coronavirus alleen onder controle krijgen door een hoge vaccinatiegraad. Als we in Nederland terug willen naar een wat normalere samenleving, dan is het van belang dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Maar niemand kan je verplichten een inenting te halen.

Krijg ik verlof om me te laten vaccineren?

Er is geen speciaal verlof voor de tijd die je kwijt bent aan vaccineren. Bij voorkeur maak je een afspraak buiten werktijd. Lukt dat niet, dan valt dit onder calamiteiten- en ander kort verzuimverlof. Je hebt dan recht op verlof met behoud van loon voor de benodigde tijd.

Kan mijn werkgever mij verplichten me te laten vaccineren?

Nee, dat kan niet. Er geldt in Nederland geen vaccinatieplicht. De vaccinatie is vrijwillig. Onaantastbaarheid van je lichaam is een grondrecht. Dat betekent dat niemand je kan verplichten je te laten vaccineren, zelfs niet tegen het Coronavirus. Het al dan niet laten vaccineren is voor iedereen een vrije keuze, die niet kan worden beperkt. Je werkgever mag je wel stimuleren door deugdelijke informatie te verstrekken. Lees hier meer feiten over de coronavaccinatie.

Mag mijn werkgever vragen of ik me heb laten vaccineren?

Nee, dat mag niet. Doet hij dat toch, dan ben je niet verplicht erop te antwoorden. Wil je er geen geheim van maken en antwoord je wel, dan mag je werkgever niet registreren of je je wel of niet gevaccineerd bent.

Wil je meer weten over werk en gezondheid? Wil je een keer sparren over ontwikkelmogelijkheden binnen de branche of heb je vragen over je meubelpensioen? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

 

Gerelateerd Nieuws

Schrik voor de prik

We hebben er even op moeten wachten, maar binnenkort zijn ook Ned...
Lees meer