News Created with Sketch. Geplaatst op:
01-10-2021
.

Vraag en antwoord: de fysiotherapeut

Heb je rugklachten of heb je binnen je werk te maken met repeterende bewegingen? Dan loont een bezoekje aan de fysiotherapeut. Wat kan je verwachten?

Met welke klachten kan ik terecht bij de fysiotherapeut?
Als je moeite hebt met bewegen, bijvoorbeeld door pijnlijke spieren of gewrichten of door een verkeerde houding of een blessure, dan kan je bij de fysiotherapeut terecht. De fysio geeft advies en oefeningen, die je meestal ook in je eigen tijd moet uitvoeren. Als het nodig is dan kan de fysiotherepeut ook massages geven, tape plakken of dry needling toepassen. Ook dan moet je thuis vaak nog aan de slag met doelgerichte oefeningen.

Kan de fysiotherapeut ook helpen klachten te voorkomen?
Jazeker. Fysiotherapeuten richten zich steeds meer op het voorkomen van klachten, bijvoorbeeld voor mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, COPD of reuma. Maar ook werknemers in fysieke beroepen kunnen bij de fysiotherapeut terecht voor een preventieve behandeling. Een verkeerde werkhouding of repeterende bewegingen kunnen leiden tot rugklachten of klachten aan arm, nek en schouder. Een fysio kan je helpen je techniek of werkhouding te verbeteren. Met gerichte spierkrachttraining kun je je zwakke plekken verbeteren. Een fysiotherapeut stelt een passend behandelplan op na een analyse. Zo kun je voorkomen dat je ernstige klachten krijgt.

Wordt fysiotherapie vergoed?
Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste mensen sluiten een aanvullende verzekering af om fysiotherapeutische kosten te dekken. Hoeveel behandelingen je vergoed krijgt hangt af van jouw pakket.

Overigens heb je geen verwijzing van je huisarts nodig voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Als de fysio jouw klacht kan behandelen dan kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit jouw zorgverzekering, volgens de polisvoorwaarden.