News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Zo voorkom je uitdroging tijdens het werk

Ongeveer 60% van ons lichaam bestaat uit water. Daarom is hydratatie, oftewel het op peil houden van je vochthuishouding, belangrijk. 

Water geeft energie, bevordert de spijsvertering en houdt onze huid en haar gezond. Vooral in de zomer, als je soms werkt in de hitte, is het belangrijk om uitdroging te voorkomen. Hieronder volgen enkele tips om gehydrateerd te blijven tijdens het werken.

Wat zijn symptomen van uitdroging?

Uitdroging, ook wel dehydratatie genoemd, treedt op als je te weinig vocht in je lichaam hebt. Symptomen van uitdroging door te weinig drinken zijn onder andere: hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, uitputting, duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd, verwardheid en geheugenverlies. Het is belangrijk om alert te zijn op deze symptomen van uitdroging. Een veel gehoord advies is om 1,5 tot 2 liter vocht per dag tot je te nemen. Hierbij moet je rekening houden met je lichaamsbouw, de weersomstandigheden, sportactiviteiten en voeding. Om te berekenen hoeveel water jij per dag moet drinken kan je de waterbehoefte calculator gebruiken. Houd de signalen van je lichaam, zoals dorstgevoel en de kleur van je urine, dus goed in de gaten. We zetten nog een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Begin je dag met een glas water
’s Nachts ontgift je lichaam en produceert het afvalstoffen. Deze afvalstoffen worden afgevoerd via zweet, urine en ontlasting. Bij dit proces heeft je lichaam water nodig. Het is daarom goed om na het ontwaken direct een glas water te nemen. Dit helpt om de afvalstoffen van de nacht af te voeren en zorgt voor een goed begin van de dag.

2. Herken je dorstgevoel
Na dit eerste glas water is het goed om je dorstgevoel in de gaten te houden en de kleur van je urine als indicator aan te houden voor je vochtinname. Het dorstgevoel kun je onder meer herkennen aan een droge keel en een dik aanvoelende tong. Je lichaam stuurt dit signaal naar je hersenen wanneer je tussen de 1 en 2% van je lichaamsvocht hebt verloren. Water drinken is dan het meest effectief. Het negeren van het dorstgevoel kan leiden tot andere lichamelijke klachten.

3. Controleer de kleur van je urine
Een andere belangrijk indicator voor je hydratatieniveau is de kleur van je urine. Een handig kleurenschema kan je hierbij helpen. Als je urine een lichtgele of goudgele kleur heeft, is je vochtbalans in orde. Heb je weinig urine of is deze donkergeel tot bruin van kleur, dan kan dit een teken zijn dat je meer vocht nodig hebt. Houd er rekening mee dat urine ’s ochtends of na intensief sporten donkerder kan zijn. Als je urine licht van kleur is, kan dit erop wijzen dat je te veel drinkt, waardoor je belangrijke mineralen en zouten niet goed kunt opnemen. Raadpleeg je huisarts bij erg schuimende urine en/of als de kleur bruin, paars, groen, rood is of bij pijn tijdens het plassen.

4. Drink op vaste momenten en niet de hele dag door kleine slokjes
Overal zie je tegenwoordig de mooiste (herbruikbare) flesjes water op tafel staan waaruit steeds kleine slokjes worden gedronken. Het risico bestaat dat je hiermee niet drinkt op de momenten dat je lichaam het nodig heeft, maar uit gewoonte en mogelijk te veel. Beter is op bepaalde momenten op de dag grotere hoeveelheden te drinken, dit heet bulkdrinken. Naast koffie of thee drink je dan zo’n 8 glazen water over de dag. Je begint de dag met 2 glazen water. Vervolgens drink je een half uur voor de lunch 2 glazen in de middag en avond nog 2. Als je hebt gesport of bij temperaturen boven de 35 graden is meer drinken natuurlijk geen probleem. Ben je zwanger of geef je borstvoeding, dan is het zeker verstandig om meer water te drinken.

5. Drink je water niet te koud
Hoewel een koud drankje verleidelijk is bij warm weer, is de ideale temperatuur voor je drankje tussen de 10 en 15 graden Celsius. Het drinken van ijskoude drankjes geeft je hersenen het signaal dat je lichaamstemperatuur moet stijgen, waardoor je het nog warmer krijgt. Dit kan leiden tot maagklachten en hoofdpijn. Theedrinken tijdens warm weer heeft juist een verkoelend effect, omdat je hersenen het signaal krijgen dat je lichaam moet afkoelen.

6. Neem voedingsmiddelen met veel vocht en mineralen
Naast water drinken kun je ook voeding eten die rijk is aan vocht en mineralen. Voorbeelden hiervan zijn: sla, komkommer, tomaat, spinazie, watermeloen en ananas.

7. Vermijd alcohol en frisdrank
Alcohol onttrekt vocht uit je lichaam en zorgt voor snellere uitdroging. Hierdoor moet je vaker plassen en zweet je meer. Als je na het werk toch wilt genieten van een lekker biertje of wijntje, drink dan naast elk glas alcohol ook een glas water. Ook is het beter om frisdrank te vermijden als je dorst hebt. De suikers en zoetstoffen in frisdrank zijn niet goed voor je lichaam en kunnen uitdroging verergeren. Een gezond alternatief is water met stukjes fruit of kruidenthee.

Het is dus belangrijk dat je op tijd de symptomen van uitdroging herkent en deze tips bewust opvolgt, vooral tijdens het werken in de zomer. Wil je meer tips voor werken in de hitte? Lees dan het artikel: De belangrijkste tips voor werken in de hitte.

Alle informatie over werken in de zomer hebben we samengebracht in een overzichtelijke pdf. Je vraagt hem aan via onderstaand formulier.

Heb je andere vragen over werken in de meubelindustrie en interieurbouw? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

Gerelateerd Nieuws

Een budgetvriendelijke vakantie doe je zo

Naast hard werken is het belangrijk om te ontspannen en je batter...
Lees meer

De belangrijkste tips voor werken in de hitte

Ongeveer 39% van de Nederlandse medewerkers heeft wel eens te mak...
Lees meer