News Created with Sketch. Geplaatst op:
07-02-2020
.

Gun jezelf een social media break

Ook als je niet verslaafd bent aan social media, dan kan het toch goed zijn om even pauze te nemen van Twitter, Instagram, Facebook en andere online kanalen. 

Als je steeds maar online bent, kan dat je onrustig maken. Je ervaart toch een bepaalde druk om iets te posten. En het liefst iets leuks natuurlijk, want op social media is het de ongeschreven regel dat je alleen maar leuke dingen laat zien. Er zijn tal van redenen waarom het een goed idee is om een break te nemen van social media.

Om te beginnen houd je veel tijd over. Je smartphone kan voor je bijhouden hoeveel tijd je doorbrengt op social media. Dat is al snel een paar uur per dag! Bedenk eens wat je zou kunnen doen in die tijd. Veel mensen slapen slechter als ze ’s avonds heel actief zijn op social media. Dat komt vooral omdat je mentaal nog heel actief bezig bent vlak voordat je gaat slapen. Dat soort prikkels kun je beter vermijden als je rustig in slaap wilt vallen. Het derde argument voor een social media pauze is dat je je dan even niet meer hoeft te vergelijken met anderen. Mensen zijn geneigd om alleen maar hoogtepunten en de leukste foto’s te delen. Dit schept geen realistisch beeld maar daardoor kan jij wel een minder positief beeld van je eigen leven krijgen. 

Dus wat kan je doen? Je kunt helemaal van social media afgaan, maar dat is niet per se nodig. Neem in plaats daarvan af en toe een pauze. Zorg ervoor dat je op gezette tijden je telefoon weglegt zodat je niet weer uit automatisme een sociaal medium opent. Wat ook kan helpen, is de meldingen uitzetten zodat je niet continu ziet dat er nieuwe posts of feeds zijn. En probeer bewust iets anders te gaan doen. Denk eens aan die zolder die je al tijden wilt opruimen of dat avondje poolen met vrienden. Gun jezelf de tijd dingen te doen waar je al een eeuwigheid niet aan toe kwam.