News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Beschermingsmaatregelen bij spuiten met lakken

In de interieurbouw en meubelindustrie is het heel gebruikelijk om lak te spuiten voor een mooie afwerking. Wist je dat dit ook gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen? Hier lees je eenvoudige tips die ervoor zorgen dat jij veilig aan de slag kunt met lakken.

 

Veiligheidsinformatiebladen

In de veiligheidsinformatiebladen (VIB’s) kun je lezen wat er in de lak zit waar je mee werkt, welke risico’s er zijn en welke maatregelen getroffen moeten worden. Het VIB wordt meegeleverd met de eerste zending van de lak vanuit de leverancier. De werkgever moet dit VIB bewaren. Aan de hand van dit VIB kan de werkgever ook kijken (in overleg met de leverancier) of er misschien een alternatieve lak is die minder schadelijk is.

 

Goed omgaan met de afzuiging

Lakken middels spuiten kan een hogere blootstelling aan schadelijke verfstoffen geven, dan verven met een kwast. Als je verf spuit, komen er namelijk kleine verfdeeltjes in de lucht. Zorg dus dat de afzuiging dik in orde is. Vroeger ging de afzuiging altijd door een wand. Tegenwoordig is er soms ook een afzuiging naar de vloer toe. Hoe dan ook: gebruik de afzuiging juist. Ga niet tussen de afzuigwand en het te spuiten werkstuk instaan.  Plaats je werkstuk dicht bij de afzuigwand en gebruik het liefst een draaiplateau. Zo hoef je niet rond het werkstuk te lopen en sta je niet in de verflucht. 

 

Draag beschermmiddelen

Gebruik een half- of volgelaatsmasker: een speciaal masker voor je mond en neus. Stofkapjes werken niet goed bij lakken. De deeltjes die vrijkomen bij spuiten zijn zó klein, dat een regulier stofkapje ze niet tegen kan houden. Draag ook beschermende kleding en handschoenen, ook bij de voorbereiding en de schoonmaak. Bescherm je handen goed, want sommige stoffen kunnen via de huid worden opgenomen. Gebruik ook handschoenen bij watergedragen lakken, want deze geven een risico op huidallergieën. Controleer ook meteen of de beschermmiddelen die je draagt, nog veilig zijn. Zijn de filters in je masker nog goed? Zijn de handschoenen en het maskerscherm nog heel? Dan kun je veilig aan de slag.

 

Ga veilig, opgeruimd en schoon te werk

Een schone werkomgeving is cruciaal voor veilig lakken spuiten. Sluit direct na gebruik het blik of vat met lijm, lak of beits om schadelijke dampen te vermijden. Laat doeken drogen voor de afzuigwand. Bewaar gebruikte doeken in afgesloten containers. Gooi afval onmiddellijk weg. Houd je werkplek opgeruimd. Zorg ervoor dat niets de afzuiging blokkeert. Ga je schoonmaken? Zorg dan dat je goed ventileert. 

 

Veilig lakken door middel van spuiten is belangrijk! Wil je hier meer informatie over? Deze én meer tips lees je in dit artikel