News Created with Sketch. Geplaatst op:
.

Mantelzorger? Deze regelingen zijn er voor jou

Ruim 1 op de 3 volwassenen verleent dit jaar mantelzorg. Dat kost veel tijd en het is intensief. Daarom bestaan er verschillende regelingen die de mantelzorger ondersteunen.

Mantelzorg is het verlenen van onbetaalde zorgtaken voor naasten die hulpbehoevend zijn door een ziekte, psychische aandoening of beperking. Deze zorg kan voor een familielid zijn, een vriend, je buren, je ouders of kind. De zorg die verleend wordt is heel verschillend van aard. Zo kan het gaan om huishoudelijke zorg, verpleging, meegaan met een ziekenhuisbezoek, emotionele steun, en meer.

In 2022 verleent ruim 1 op de 3 volwassenen mantelzorg. Deze zorgtaken nemen veel tijd in beslag. Ongeveer 16 procent van de mantelzorgers verleent langdurige zorg (langer dan 3 maanden) van intensieve aard (meer dan 8 uur per week). Om deze reden zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen om de mantelzorger te ondersteunen.

Respijtzorg
Mantelzorgers kunnen de hulp van een vrijwilliger of een professionele hulpverzorger inschakelen. Dit wordt ook wel respijtzorg genoemd. Deze hulp kan je aanvragen via de huisarts, wijkverpleegkundige of gemeente. Hier kun je af en toe gebruik van maken zodat je bijvoorbeeld even op vakantie kan of je gebruikt het op vaste momenten.

Vormen van respijtzorg
Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. De meest lichte vorm is respijtzorg light. De zorgvrager gaat dan bijvoorbeeld wandelen in een groepje, als mantelzorger kan je kiezen of je meegaat met deze activiteit. Om wat meer ademruimte te krijgen kan je ook kiezen voor een dagopvang. Dan wordt de zorgvrager opgevangen op een locatie waar specialisten de juiste zorg verlenen en er ook mogelijkheden zijn voor vermaak. Denk bijvoorbeeld aan een zorgboerderij waar spelletjes worden gespeeld. Intensievere soorten van respijtzorg zijn aanwezigheidszorg, waarbij er hulp aan huis komt of logeerhulp, waarbij de zorgvrager op een zorglocatie logeert. Al deze oplossingen geven jou als mantelzorger meer ruimte voor het oppakken van hobby’s, het beoefenen van sport, boodschappen doen of een bezoek aan  familie en vrienden. Je kunt hiervoor terecht bij het WMO-loket van je gemeente. 

Aanpassen werktijden
Als je met je werkgever bespreekt dat je mantelzorger bent, kun je soms een aanpassing in je werktijden krijgen. Zo kun je je werk beter combineren met je zorgtaken. Soms is het mogelijk om flexibel te werken, denk bijvoorbeeld aan het werken op andere tijden of werken vanuit huis. Ook kan je kortdurend of langdurend zorgverlof opnemen. 

Financiële tegemoetkoming
Omdat het verlenen van mantelzorg veel tijd kost, is er een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid in het leven geroepen. Dit heet het mantelzorgcompliment. Je kunt dit aanvragen via een aanmeldingsformulier van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Ook vergoedt de gemeente in sommige gevallen de reiskosten, bijvoorbeeld wanneer je een bijstandsuitkering hebt. Hiervoor kun je ook terecht bij het WMO-loket van je gemeente.

Heb je meer vragen over mantelzorg? Bijvoorbeeld over hoe je werk en privé in balans brengt? Neem dan contact op met Jouw Toekomst Adviseur.

Gerelateerd Nieuws

De zorgen van mantelzorgers

Nederland kent ongeveer 4,4 miljoen mantelzorgers en dat aantal g...
Lees meer

Mantelzorger? Dit is er voor jou geregeld

Deze week is het de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ong...
Lees meer