News Created with Sketch. Geplaatst op:
22-01-2020
.

Minder stress met mindfulness

Jij hebt vast ook wel eens last van stress. Omdat je bang bent een deadline niet te halen of omdat je denkt dat je niet aan de verwachtingen van anderen kunt voldoen. Dingen die stress veroorzaken noemen we stressoren en die zijn voor iedereen anders.

Niet iedereen krijgt stress van een deadline. Sommigen vinden die druk juist heerlijk. Stress hoort er ook gewoon bij, maar als je het langdurig ervaart, kan je lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn, hartkloppingen, een pijnlijke nek en schouders of steken in je maag. Je kunt ook last krijgen van psychische klachten zoals slapeloosheid, concentratieproblemen, angstaanvallen of nervositeit. Herken je dit? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Het minste wat je kunt doen is een afspraak maken met je huisarts om je klachten te bespreken. Je kunt ook kiezen voor mindfulness.

Wat is mindfulness?

Door mindfulness leer je omgaan met gebeurtenissen die zich aandienen in het dagelijks leven. Het wordt ook wel omschreven als: leven met aandacht. Het biedt een effectieve manier om niet langer op de automatische piloot te werken. Een goed voorbeeld is autorijden. Vaak denk je daar niet eens meer bij na en voor je het weet, ben je op de plaats van bestemming. Dat lijkt handig, maar het is juist de bedoeling dat je je bewust bent van je omgeving als je autorijdt.

En zo hoort het ook bij echte leuke dingen. Soms geniet je daar niet meer van, omdat je ze niet bewust doet. Of het nu lekker eten is of samen een film kijken. Mindfulness leert je deze momenten actief en bewust mee te maken en weer in het heden te leven. Het helpt je minder zorgen te maken om zaken in de toekomst. Mindfulness lost problemen of stress niet op, maar zorgt er wel voor dat je er beter mee kunt omgaan.  

In de catalogus vind je gratis cursussen: