News Created with Sketch. Geplaatst op:
14-04-2021
.

Opgeruimd staat netjes

‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’, die uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Maar is dat ook echt zo? Raak je mentale ballast kwijt door op te ruimen?

Inmiddels is er aardig wat onderzoek gedaan naar het effect van opruimen op je geest, met name op je stressniveau. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau en leidt tot meer stress. Ook hebben mensen met een rommelig huis vaker last van een negatieve stemming dan mensen met een opgeruimd huis. Opvallend is wel dat dit vooral voor vrouwen geldt. De mannen in deze studie zagen de rommel in huis wel, maar dit had geen duidelijk effect op hun cortisol.

Rommel leidt af. Je krijgt continu prikkels, zowel visueel als mentaal. Vergelijk het met een to-do lijstje dat maar niet af komt. En dan hebben we het nog niet eens over de extra stress die je voelt als je de deur uit wil en je sleutels niet kan vinden. Een opgeruimd huis werkt juist rustgevend omdat het het gevoel geeft dat je controle hebt over je omgeving. In een wereld vol onzekerheden is het prettig als de directe omgeving voorspelbaar en netjes is.

Niet iedereen heeft evenveel last van rommel en ook niet iedereen is even goed in opruimen. Over het algemeen zijn mensen die houden van opruimen nauwkeuriger van aard en hebben zij meer oog voor detail. Mensen die niet van opruimen houden, zijn spontaner en minder georganiseerd.

Sinds enkele jaren lijkt opruimen een soort hype. Ontspullen is veelgebruikt werkwoord geworden sinds opruimgoeroe’s als de Japanse Marie Kondo hun opmars maakten. Een mogelijk verklaring is dat mensen in een ongrijpbare wereld controle en overzicht willen. Dat lijken ze te vinden in een opgeruimd huis.

3 ruimtips voor beginners:

Organiseer:

Maak een planning van de dingen die je wilt opruimen. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je het overzicht kwijtraakt. Wissel grote en kleine klussen af en bedenk dat het niet allemaal in 1 dag klaar hoeft te zijn.

Sorteer:

Maak 3 stapels: houden, weggooien en weggeven. Wees realistisch. Dozen die je al 4 keer hebt verhuisd zonder dat je erin hebt gekeken, kun je vrij zeker weggooien.

Maak geen rotzooi:

Leg dingen die je hebt gebruikt meteen terug op de plek waar ze horen, dan hoef je ze ook niet op te ruimen. Boterham gesmeerd? Leg het brood en beleg meteen terug en zet het servies in de vaatwasser. Schone kleren aan? Gooi de vuile in de wasmand. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis.

Is opruimen niet jouw ding of is je huis al netjes, maar je hoofd nog niet? In onze catalogus vind je trainingen voor een opgeruimd hoofd, zoals deze:

 

(Bronnen: Zilveren kruiswww.net-thuis.nl/)