News Created with Sketch. Geplaatst op:
22-11-2022
.

“Fouten maken mag”

Bij Harmeling Interieurs in Rijssen lopen momenteel 17 leerling meubelmakers rond. 5 van hen werken er via een samenwerkingsverband dat de deelnemende bedrijven zelf in het leven riepen. Elk half jaar werkt de leerling voor een ander leerwerkbedrijf. Na 2 jaar heeft hij bij uiteenlopende interieurbouwbedrijven gewerkt en kan hij beslissen bij welk bedrijf hij wil solliciteren. Niels Zoeteweij werkt volgens deze constructie bij Harmeling. Meubelmaker Wouter Voerknecht is zijn leermeester.

Wouter, hoe ben jij in dit vak terechtgekomen?
“Ik heb altijd met mijn handen gewerkt. Ik ben begonnen in de scheeps- en interieurbouw. Tijdens de crisis van 2013 heb ik anderhalf jaar voor een interieurbouwer gewerkt en daarna ben ik bij Harmeling begonnen. Het leermeesterschap is vanzelf gegroeid. Als we hier leerlingen hadden, zeiden ze: ‘Loop maar met hem mee.’ Later heb ik  een praktijkopleiders cursus gevolgd en nu ben ik officieel 1 van de 6 leermeesters bij Harmeling. Het is leuk om te doen. Er is een groot verschil tussen hoe leerlingen binnenkomen en hoe ze weggaan. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te leveren. Ik beperk me dan niet tot de technische zaken. Het is ook belangrijk dat die jongens leren hoe ze zich op de werkvloer bewegen. Het gaat dan ook over zaken als op tijd komen en je aan afspraken houden.”

Niels, waarom heb jij voor de interieurbouw gekozen?
“Ik ben begonnen met de opleiding verpleegkunde omdat veel mensen in mijn familie in de zorg werken. Ik kwam er al snel achter dat dat eigenlijk niet iets voor mij is. Via een uitzendbureau ben ik toen voor Harmeling gaan werken. Ik begon in de logistiek en montage op locatie. Daar haal ik veel voldoening uit. Lekker met je handen bezig zijn. Ik werk nu 4 dagen per week en ga 1 dag naar school. 5 dagen naar school zou ik niet meer kunnen. Op mijn werk kan ik mijn concentratie er beter bij houden.”

Wil je weten hoe Wouter het beste uit zijn leerlingen haalt? Lees dan hier verder.